TRČITE U TOALET ČIM POPIJETE MALO KAFE? Možete to sprečiti uz sledeće SAVETE, a stručnjaci objašnjavaju zbog čega se to događa!


IZVOR: Republika - 28.08.2023 | 15:00


Jutarnja šoljica kafe može vam pomoći da dobijete energiju, ali vas takođe tera pravo u toalet!

Foto: Shutterstock, Tiktok/Mehraveh seyyed sayyah
TRČITE U TOALET ČIM POPIJETE MALO KAFE? Možete to sprečiti uz sledeće SAVETE, a stručnjaci objašnjavaju zbog čega se to događa!

Nekada biste sigurno popili kafu, ali se plašite da vam to ne izazove probavne probleme pred neki važan događaj. Ako kafa ima previše laksativnog učinka i tera vas u WC, možda ćete se osećati kao da nemate kontrolu. U nastavku pročitajte kako da zadržite kontrolu i kako najbolje držati probavni sistem zdravim.

Zbog čega odlazimo u WC nakon kafe?

1. Kofein, koji se obično nalazi u kafi, je laksativ.

2. Podstiče rad vašeg probavnog sistema. Kafa kod nekih pojedinaca podstiče peristaltiku. Peristaltika je proces kontrakcije mišića u crevima i pokreće kretanje hrane u crevima što dovodi do pražnjenja.

3. Kafa osim kofeina sadrži i klorogenske kiseline. Ove kiseline podstiču proizvodnju želudačne kiseline i mogu ubrzati probavu.

4. Mlečni proizvodi, šećer i dodaci ponekad podstiču odlazak u toalet.

Foto: Shutterstock

Devojka pije kafu u krevetu

Šta da primenite ako ne želite da idete u WC?

1. Pijte manje kafe

Ograničavanjem konzumacije kofeina osetićete manje laksativnih učinaka. Umesto toga ujutro možete piti čaj jer ima niže nivoe kofeina.

Foto: Unsplash/ Serghei Savchiuc

Kafa i čokoladni kolač

2. Pijte kafu bez kofeina

Kofein je jedan od razloga zašto imate želju za toaletom odmah nakon kafe, a zato neka energetska pića deluju i kao laksativ! Pređite na kafu bez kofeina.

3. Ne koristite mleko

Znate li da 75 odsto svetske populacije ne podnosi laktozu? Osobe s ovom vrstom poremećaja imaju probavne probleme, poput dijareje  kada konzumiraju mlečne proizvode. Izbacite mleko na nedelju dana da vidite rezultate.

Foto: Unsplash/ Juliana Malta

Kapućino

4. Kafa nakon odlaska u toalet

Ako ste tip osobe koja ujutru ide u toalet, kafu popijte nakon toga, ne pre.

5. Kafa na prazan želudac

Ako kafu pijete bez ikakve hrane pre, napitak intenzivno izaziva gastrokolični refleks, piše "Barista HQ".

Foto: Shutterstock

Espreso kafa

BONUS VIDEO: