SRBI OVU NAMIRNICU JEDU KAO LUDI, A ONA UTIČE NA RAZVIJANJE DIJABETESA: Šansa da dobijete ovu bolest je za 60 odsto veća!


IZVOR: N.J. - 11.03.2023 | 12:15


Ovo jedete svaki drugi dan, a ta namirnica utiče na razvijanje dijabetesa.

Foto: Shutterstock
SRBI OVU NAMIRNICU JEDU KAO LUDI, A ONA UTIČE NA RAZVIJANJE DIJABETESA: Šansa da dobijete ovu bolest je za 60 odsto veća!

Istraživači iz Australije otkrili su vezu između konzumiranja jaja i visokog šećera u krvi. Oni su se najviše usredsredili na ljude iz Kine jer je tu konzumiranje jaja u stalnom porastu. Konzumiranje samo jednog jajeta dnevno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 60 odsto, pokazalo je novo istraživanje.

Da podsetimo, dijabetes tip 2 je nesposobnost organizma da na pravi način iskoristi šećer i insulin.

Konzumiranje jaja postalo je ozbiljno pitanje, jer upravo se ona preporučuju kao jedna zdrava namirnica.

Foto: Shutterstock

Tradicionalna srpska hrana

Ali, ovo istraživanje iz 2019. godine sugeriše ako jedete jedno jaje dnevno, bilo kuvano, kajganu, poširano ili prženo – čini vas sklonijima ovom stanju, koje se javlja kada je šećer u krvi osobe previsok. Stručnjak za ishranu objasnio je kako generalno loša ishrana doprinosi ovom stanju, a ne samo jaje.

- Ishrana je poznati i promenjivi faktor koji doprinosi nastanku dijabetesa tipa 2, stoga je važno razumeti raspon ishrane kao faktor koji bi mogao da utiče na razvijanje bolesti. Iako se često raspravlja o povezanosti između jaja i dijabetesa, cilj studije bio je da se proceni dugoročna konzumacija jaja kod ljudi i njihov rizik za ravoj dijabetesa - kaže Ming Li.

Foto: youtube.com/Downshiftology

Punjena jaja

Rezultat istraživanja - Povezanost izraženija kod žena

Dugotrajno konzumiranje jaja – veća od 38 grama dnevno – povećala je rizik od dijabetesa među odraslim Kinezima za oko 25 odsto. Ali odrasli koji su dnevno jeli više od 50 grama, što je ekvivalent jednom jajetu, imali su povećani rizik od dijabetesa za 60 odsto. Povezanost je bila izraženija kod žena.

Takođe, neki od onih koji su komentarisali ovo istraživanje istakli su da nisu jaja kriva već generalno loša ishrana, te da ljudi koji su konzumirali jaja, a imali posle dijabetes takođe su jeli nezdravu, masnu, prženu i jaku hranu, prenosi “Dejli mejl“.

BONUS VIDEO: