PA ŠTA DA JEDE?! Za njega pica, sirevi i meso ne postoje: Čovek se razboli svaki put kada pojede povrće, OVO SU SIMPTOMI!


IZVOR: N. J. - 07.10.2022 | 10:25


Patio je od tri različite faze simptoma koji su se ponavljali svakih tri do šest nedelja.

Foto: Shutterstock, Pixabay
PA ŠTA DA JEDE?! Za njega pica, sirevi i meso ne postoje: Čovek se razboli svaki put kada pojede povrće, OVO SU SIMPTOMI!

Neki ljudi mogu toliko da mrze povrće da misle da su alergični na njega. Ali lekari su pronašli prvog čoveka koji zaista jeste, piše "Dejli mejl".

Amerikanac (36) ima crveni osip koji ga svrbi po telu i osećao se ozbiljno loše svaki put kad je konzumirao ukiseljeno povrće, paradajz i patlidžan.

Njegovi simptomi su "buknuli" pet sati nakon što je pojeo obrok, vraćajući se na svakih tri do šest nedelja, a traju dve nedelje. Patio je 17 godina, pre nego što mu je konačno dijagnostikovana teška alergija na histamin i dobio je prilagođen plan obroka.

Lekari kažu da je on prvi poznati pacijent koji bi stalno patio od teške reakcije u različitim fazama nakon što je pojeo određenu hranu. Nije samo povrće ono što mu je uzrokovalo probleme, već i pica, morski plodovi, sir, vino i ponešto od mesa.

Foto: pixabay.com

Pica

Ovo su simptomi

Njegovi bi simptomi počinjali mučninom, ekstremnim umorom, temperaturom, nedostatkom apetita i ponekad povraćanjem. Ova faza obično traje dva dana, ali s vremena na vreme može razviti pulsirajuću glavobolju koja traje i do nedelju dana.

Zatim je dobio crveni osip koji mu je prekrivao vrat, leđa, unutrašnju stranu ruku i pluća. Obično nestane nakon 24 - 36 sati. Uz osip pojavili su se grčevi u želucu, upaljeno grlo i dijareja.

Foto: nejm.org

Osip

Najgora faza

Dodovi do curenja iz nosa, ponovno bolno grlo, kašalj i glavobolje do dve nedelje. Ostali simptomi koji su se tokom celog perioda javljali uključivali su trzanje mišića, kijanje, pospanost i miris dima nakon jela. Neidentifikovani pacijent iz Amerike nije imao drugih zdravstvenih tegoba niti alergija.

Histamin je imunološka hemikalija povezana sa alergijom, ali takođe stvara se otpuštanjem želučane kiseline. Nastaje se u telu, ali se nalazi i u brojnim uobičajenim namirnicama, pri čemu su alkohol, jogurt i fermentisana hrana poput kiselog kupusa posebno bogate histaminom.

Alergijska reakcija može biti uzrokovana jednostavnim konzumiranjem hrane koja sadrži histamin. Tipičan obrok koji je kod čoveka izazivao alergijski napad bila je riblja supa sa vinom.

Sir, pica, plodovi mora, ukiseljeno povrće, paradajz i patlidžan takođe su izazvali reakciju.

Foto: pexels.com

Paradajz salata

Terapija

Antihistaminici su malo smanjili njegove simptome, ali kada su mu lekari dali dijetu sa niskim udelom histamina, simptomi su potpuno nestali. Zatim su mu dali tablete koje su sadržavale sve veće količine histamina otopljenog u vodi.

Veće količine histamina donele su sve prethodne simptome. Pacijent sada ima dijetu sa niskim unosom histamina kako bi izbegao simptome. Ima četvoro braće i sestara, od kojih troje ima slične simptome.

Lekari su zabeležili retku reakciju u izveštaju objavljenom u martu u Amerikan Žurnal of Kejs Reports. Rekli su da je temeljni uzrok simptoma koji se ponavljaju u ciklusu nepoznat. Većina ljudi može jesti hranu sa visokim sadržajem histamina bez ikakvih problema, ali oko 1 posto svetske populacije ne podnosi histamin.

Prema Sidni Čildrens Hospital Netvork, oko 3 posto tinejdžera ima alergiju na voće ili povrće. Oko 32 miliona Amerikanaca ima alergije na hranu, kao i 2 miliona ljudi u Velikoj Britaniji. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su da su se alergije na hranu kod dece udvostručile između 1997. i 2011. godine. Svake tri minute neko mora otići u hitnu pomoć zbog alergijske reakcije na hranu.

BONUS VIDEO: