BOŽJA BILJKA ZA SVE: Zapisana u bibliji za rešenje muka


IZVOR: Republika - 22.02.2022 | 19:34


Božja biljka, jedina zapisana u Bibliji i Kuranu! Narod veruje da je svet i da ga je Bog stvorio da isceli sve što bi moglo da muči jednog čoveka. Nigella sativa (poznata kao kim, crni kim, churokot ili kalini) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.

Foto: iStock
BOŽJA BILJKA ZA SVE: Zapisana u bibliji za rešenje muka

Poznat po svom plodu - crnom semenu zvanom crni kim (ne mešajte ga sa kimom, Cumunum ciminum, koji možete pronaći u skoro svakoj prodavnici). Crni kim To je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U starom Egiptu korišćen je za poboljšanje varenja, prehlade, glavobolje, infekcije i zubobolje. Seme crnog kima pronađeno je u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se pominje u Bibliji i hadisu. Poslanik Muhamed za njega kaže: „Crni kim leči sve bolesti osim smrti.

Crni kim, kim ili Nigella sativa, korišćen je u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najefikasnijih lekovitih biljaka u prevenciji i lečenju brojnih zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lekom, koji leči skoro sve bolesti.

Foto: pixabay.com

Srčani napad

Više od 200 studija sprovedeno je na raznim univerzitetima i dokazano je da kim blagotvorno deluje na veliki broj bolesti, posebno autoimunih – kao što su multipla skleroza, reumatoidni artritis, psorijaza, astma, alergije, alergijski rinitis, te holesterola i triglicerida. Ublažava dijabetes, visok krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, pneumoniju i sinusitis, gastritis, čir, infekciju Helicobacter pilori, bolesti jetre, hronični umor, lošu cirkulaciju, rak, a izuzetno je koristan u hemoterapiji i zračnoj terapiji, prenosi Kućni lekar.

Klinički je dokazano da crni kim ublažava simptome alergija, alergijskog rinitisa i alergijske astme. Njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a antibiotsko delovanje sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju kod sezonskih alergija.

Priprema organizam na prirodan i bezbedan način da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim takođe blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Istraživanja su pokazala da upotreba ulja crnog kima dovodi do smanjenja ukupnog holesterola, triglicerida i takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje šećera u krvi stimulisanjem pankreasa da luči insulin i povećanjem osetljivosti ćelija na njega.

Foto: Pixabay

Šećer u krvi

Poseban efekat pokazuje kod dijabetesa tipa 2. Poslednjih godina istraživanjima je dokazano antitumorsko dejstvo crnog kima, a može se koristiti i kao pomoćno sredstvo u lečenju kancera jer deluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambene snage organizma.

BONUS VIDEO: