NE, NIJE PREVERA NITI ŠALA! Uz samo jednu kašicu dnevno ovog začina, za MESEC DANA rešićete se SALA SA STOMAKA!


IZVOR: Republika - 28.01.2022 | 11:48


Znate da je voda najbolji napitak i za dobro zdravlje i mršavljenje, a dodavanjem nekih namirnica možete ubrzati topljenje masnih naslaga.

Foto: pexels.com
NE, NIJE PREVERA NITI ŠALA! Uz samo jednu kašicu dnevno ovog začina, za MESEC DANA rešićete se SALA SA STOMAKA!

Jedan od načina na koji voda pomaže da se gube kilogrami jeste zadovoljavanje apetita. Pošto isti deo vašeg mozga tumači i signale gladi i žeđi, lako mu je da pomeša te signale, piše Eat This.

Veliko istraživanje objavljeno u „Annals of Family Medicine“ otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i gojaznosti, sugerišući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli telesne težine.

Taj napitak možete lako napraviti kod kuće koristeći osušene semenke kumina. Ovaj začin bogat je antioksidansima i dobar je za imunološki sistem, zdravlje creva i smanjenje upala.

Istraživanje dokazalo efekte

 

Foto: Printskrin

Kumin

 

U malom kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 88 gojaznih žena, jedna grupa je jela jogurt začinjen kuminom dva puta dnevno tokom tri meseca. Druga grupa je u istom periodu jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kumina u prahu.

Ispostavilo se da su samo one žene koje konzumiraju kumin značajno smanjile svoju težinu, indeks telesne mase, obim struka i masti. Takođe su imale niži nivo triglicerida i loše holesterola u krvi, a povećao im se dobar holesterol.

Voda s kuminom pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi pomažući ćelijama da pravilno reaguju na glukozu i insulin. Kada je vaš šećer u krvi visok, u vašim ćelijama se može skladištiti više glukoze nego što vam je potrebno za energiju, i ona se može pretvoriti u mast.

Kako se priprema

Potopite kašiku semenki kumina u šolju vode preko noći. Ujutru mešavinu kuvajte oko pet minuta.

Kada se ohladi, procedite semenke. Voda će imati mineralni i drvenast ukus, zato možete da dodate malo prirodnog zaslađivača ili cimeta.

Voda se može piti topla ili hladna.