SIMPTOM TEŠKE BOLESTI MNOGI MEŠAJU SA KORONOM: Javlja se kada jedete


IZVOR: Republika - 28.12.2021 | 17:07


Gubitak ili poremećaj čula ukusa najpre asocira na zarazu koronom, a evo kada je znak da je reč o sasvim drugoj bolesti.

Foto: Photo by Gardie Design & Social Media Marketing on Unsplash
SIMPTOM TEŠKE BOLESTI MNOGI MEŠAJU SA KORONOM: Javlja se kada jedete

Ako posegnete za poznatom hranom, a ukus je neprepoznatljiv, verovatno ćete pomisliti da imate koronu, budući da je jedan od simptoma ove virusne infekcije gubitak čula ukusa. Ako nemate razloga da sumnjate na kovid, onda je najverovatnije reč o disgeuziji, stanju koje se opisuje kao "iskrivljeno" čulo ukusa, a može da se javi iz brojnih razloga. Međutim, stručnjaci kažu da ako hrana ima neki poseban ukus, važno je da isključite potencijalno ozbiljne bolesti, uključujući dve koje mogu da se odnose na bubrege.

Ako hrana ima metalni ukus, proverite bubrege, kažu stručnjaci.

Iako relativno neuobičajeno, neki ljudi doživljavaju disgeuziju kao rezultat ozbiljnog pada funkcije bubrega, objašnjava Klivlendska klinika. Ovo može da se desi kada se urea i druga azotna otpadna jedinjenja nakupe u krvi kao deo ozbiljnog stanja poznatog kao uremija.

"Uremija može da dovede do metalnog ukusa u ustima i lošeg zadaha. Takođe može da uzrokuje gubitak apetita jer je hrani promenjen ukus", kaže zdravstvena organizacija "Kidney Health Australia", dodajući još jedan simptom -  suva usta.

Foto: pexels.com

Žena pije vodu

 

Iako se uremija obično javlja u završnim stadijumima hronične bubrežne bolesti, može da bude i posledica akutne povrede bubrega, inače poznate kao akutna bubrežna insuficijencija.

Prema zdravstvenom sistemu Univerziteta u Mičigenu (UMHS), postoje tri ključna uzroka akutne povrede bubrega: nagli pad protoka krvi u bubrezima, oštećenja od lekova, otrova ili infekcija i iznenadna blokada koja zaustavlja protok urina, obično rezultat kamena u bubregu, povrede ili uvećane prostate.

Stručnjaci UMHS kažu da se uremija najčešće javlja i kod starijih osoba, ako dugi niz godina imate neku hroničnu bolest bubrega, oštećenje jetre, srčanu insuficijenciju, dijabetes ili gojaznost, ili ste nedavno bili podvrgnuti operaciji.

Simptomi akutne povrede bubrega

Tim UMHS kaže da postoji nekoliko simptoma blisko povezanih sa povredom bubrega. To uključuje malo ili nimalo urina kada pokušate da urinirate, oticanje nogu i stopala, gubitak apetita, mučninu i povraćanje, osećaj konfuzije ili anksioznosti, umor i bol ispod rebara. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma zajedno sa metalnim ukusom u ustima, obavezno se javite lekaru.