KAFA JE DOBRA ZA ŽELUDAC ali samo u u kombinaciji sa jednim sastojkom


IZVOR: Republika - 05.11.2021 | 14:31


Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Foto: Photo by SnapbyThree MY on Unsplash

Šoljica kafe u ruci

 

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali varenje, možete da se poslužite magičnim belim praškom sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je odlična pomoć za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Priprema

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha. Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Napitak koji neutrališe kiselinu

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam – pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević. Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.