IMA NAUKA I O TOME: Evo kako da se pravilno obrišete nakon obavljenog posla u WC-u


IZVOR: Republika - 02.11.2021 | 22:03


Iako mislite da znate da brišete zadnjicu jer svi to radimo celog života, treba da čujete šta gastroenterolog kaže na tu temu!

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Verovali ili ne, postoji "pravilan" način brisanja zadnjice nakon vršenja velike nužde, a gastroenterolog objašnjava šta treba da uradite i zašto.

Doktor interne medicine i gastroenterolog dr Niket Sonpal iz Njujorka, upozorava da se brisanje zadnjice od napred ka pozadi smanjuje rizik od širenja bakterija iz anusa do uretre, kanala koji povezuje bešiku i mokraćni otvor.

On kaže da nije važno da li osoba sedi ili stoji u trenutku kada se briše.

- Nije bolje brisati se u stojećem ili sedećem položaju, to zavisi od preferencija osobe - poručuje.

Međutim, prema tekstu objavljen u Žurnalu kliničke gastroenterologije i hepatološkog istraživanja, ipak je bolje brisati se u sedećem položaju jer tada osoba ima bolji pristup anusu.

Posledice "nepravilnog" brisanja

Kakve će biti posledice "nepravilnog" brisanja u smeru od nazad ka napred, zavisi od genitalija.

- Ako osoba ima vulvu, što znači da ima vaginalni otvor, kao i uretru, brisanjem od nazad ka napred lako se prenesu bakterije od anusa do uretre ili vaginalnog otvora - kaže dr Sonpal.

- Te bakterije onda mogu da dovedu do infekcije urinarnog trakta, gljivičnih infekcija, kao i drugih formi bakterijskog vaginitisa.

S druge strane, pravilo brisanja nakon velike nužde nije toliko važno kod muškaraca.

- Oni koji imaju penis mogu da se brišu kako žele jer je anus u njihovom slučaju dosta udaljen od uretre, pa je širenje bakterija jako retko - dodaje doktor.