Doktorka dala objašnjenje! SVEŽ I SUŠENI ĐUMBIR NISU ISTO, NJIHOVA LEKOVITA SVOJSTVA ZAVISE OD TOGA KAKO GA KORISTITE!


IZVOR: Republika - 03.04.2021 | 11:18


Ako je na spisku sastojaka recepta koji pripremate đumbir ili kurkuma, možda ste zbunjeni jer ne znate da li bi trebalo da upotrebite sveži ili sušeni koren.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Doktorka Kančan Koja objasnila je dilemu vezanu za sveži koren koji rendamo ili sušene, mlevene začine koje dodajemo jelima.

Đumbir i kurkuma višestruko su korisni za zdravlje, jačaju imunitet i pomažu čitav niz procesa u organizmu, prenosi Mondo.

- Ako ove začine jedete zbog zdravlja, najbolje je da uzmete sveže i rendate ih po potrebi. Proces sušenja ovakvog korenja obično zahteva da se ono najpre skuva u vreloj vodi, pa potom suši i melje. Tokom procesa kuvanja izgubiće određene zdrave nutrijente - objasnila je ona.

Foto: pixabay.com

To ne znači da u mlevenom, sušenom začinu nema ničega zdravog. Kurkuma će zadržati kurkumin, svoj najvažniji sastojak, a ukoliko spremate veću količinu hrane sušeni začin vam je zgodniji jer ne morate da ljuštite i rendate koren.

Kada je ukus u pitanju, ako ste kupili kvalitetan mleveni začin, i dalje je u roku trajanja i čuvate ga ispravno, sušeni je nekada i bolja opcija jer je ukus "koncentrisan".

Dakle, ako želite više zdravstvenih prednosti, i pravite, recimo, smuti, čaj koji ne mora da vri ili slično, uzmite svež, ako želite da obogatite ukus svoje hrane koja se dugo kuva, slobodno koristite samo sušeni.