OBOGATITE ISHRANU KORISNIM UGLJENIM HIDRATIMA: Ove žitarice su zlata vredne!


IZVOR: Marija STANIĆ - 11.02.2021 | 01:25


Žitarice čine osnovu piramide ishrane jer predstavljaju složene ugljene hidrate, koji obezbeđuju najveći deo energije za svakodnevno funkcionisanje. Ove namirnice sadrže važne nutrijente poput vitamina B kompleksa, a naročito folne kiseline, koja ima važnu ulogu u izgradnji mišića. Zbog bogatstva vlaknima blagotvorno deluju na sistem za varenje, a snižavaju i nivo holesterola u krvi.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Predstavljamo vam biološki najkorisnije žitarice koje bi trebalo da jede svako ko vodi računa o zdravoj ishrani.

* HELJDA

Bogata je proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, kalcijumom i cinkom, kao i vitaminima A, B, E i PP, pa je nutricionisti često ističu kao savršenu žitaricu. Zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja, heljda ima antioksidativna svojstva, stimuliše pokretljivost creva, pomaže u smanjenju holesterola, rizika od dijabetesa i hipertenzije. Duže ostaje sveža u odnosu na ostale žitarice i nije sklona pojavi buđi, čak ni pri visokoj vlažnosti.

* OVAS

Ovsena kaša se pravi od nerafinisanih ovsenih zrna, klica i mekinja. Sadrži vitamine A, B, E, kalijum, magnezijum, cink i beta-glukan, koji čisti višak holesterola iz krvi. Poboljšava stanje kože i kose, reguliše šećer u krvi i ubrzava varenje. Ipak, povedite računa o industrijskim instant žitaricama, od kojih je više štete nego koristi jer često sadrže puno šećera i veštačkih aroma.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

* BULGUR

Mlada pšenica, čija su zrna sušena i rafinisana, a sadrže 12,3 grama proteina na 100 grama proizvoda. Prava je riznica vitamina B, E, K i beta-karotena, magnezijuma, bakra, kalcijuma, kalijuma i gvožđa. Bulgur se može pohvaliti velikom količinom dijetalnih vlakana, koja dobro čiste creva, ubrzavaju apsorpciju vitamina i ubrzavaju metabolizam. Takođe, pospešuje odliv žuči, što veoma prija jetri.

* RAŽ

Tradicionalna žitarica, po svojstvima slična pšenici, ali je mnogo pogodnija za zdravu ishranu. Amino-kiseline i više dijetetskih vlakana su optimalno uravnoteženi u ovoj kulturi, što pomaže u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od bolesti krvi. Za razliku od pšenice, raž ima manje glutena. Ražene žitarice i brašno sadrže vitamine E, A i PP, fosfor, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U pekarskoj industriji raž se dodaje hlebu, koji se može koristiti kao blagi laksativ.

* KUKURUZ

U kuvanju se najčešće koriste kuvani ili konzervirani kukuruz. Međutim, daleko korisnija je kukuruzna kaša od palente, koja sadrži antioksidante i pomaže u obnavljanju dobre crevne mikroflore, nežno pročišćavajući telo zahvaljujući vlaknima. Kukuruzni griz ne sadrži gluten, ali sadrži vitamine B, E, A, H, triptofan i lizin, gvožđe, kalcijum, magnezijum i fosfor. Obroci od kukuruznog brašna smanjuju nivo holesterola i rizik od bolesti želuca, žučne kese i jetre. Inače, kukuruz i kukuruzni griz zadržavaju maksimalna korisna svojstva čak i na visokim temperaturama.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

* KINOA

Ova žitarica iz porodice amarant sadrži do 14 procenata proteina i 64 procenata zdravih ugljenih hidrata. Obiluje vitaminima iz B grupe, folnom kiselinom, fosforom, manganom, kalijumom, natrijumom, selenom i magnezijumom. Osim toga, visokokvalitetni je izvor proteina i vlakana s antioksidativnim i antiinflamatornim efektima. Može se pripremiti kao zaseban prilog i dodati u salate ili supe.

 

 
$bp("Brid_12973544", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

* KUS-KUS

Ova žitarica se pravi od smrvljene tvrde pšenice i, prema hranljivoj vrednosti, blizu je testenini, samo se testenine kuvaju, a kus-kus se kuva na pari ili jednostavno prelije ključalom vodom i ostavi da se skuva. Smanjuje rizik od hroničnih srčanih bolesti, kao što su dijabetes i karcinom. Ova žitarica sadrži puno selena, što je čini moćnim antioksidansom. Osim toga, jača imunološki sistem i vraća hormone u ravnotežu.