OBRATITE PAŽNJU NA OČI: I ovo mogu da budu simptomi KORONE!


IZVOR: Republika - 14.12.2020 | 18:51


Sa porastom broja inficiranih virusom korona, lekari sve češće uočavaju nove simptome koji ukazuju da je pacijent zaražen, pa se tako ispostavilo da ovu zaraznu bolest prate i konjunktivitis i druge oftalmološke smetnje.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Doktorka Dijana Risimić, zamenica direktora Očne klinike Kliničkog centra Srbije, kaže da oftalmološke manifestacije kovida 19 nisu česte, ali da kada se jave mogu da budu vrlo ozbiljne:

- Još nije dovoljno poznato koje promene na oku ovaj novi soj virusa korona može da uzrokuje. Zasad je primećeno da SARS KoV-2 najčešće dovodi do virusnog konjunktivitisa, koji se javlja uglavnom rano, na samom početku bolesti i manifestuje se crvenilom, suzenjem i osećajem stranog tela u oku. Upala konjunktive oka može da bude i prvi znak infekcije, ali može da se javi i kasno, tek 13. dana bolesti. Od drugih simptoma na oku koji se javljaju kod inficiranih koronom su i pojava suvoće očiju, povećana osetljivost na svetlost, suzenje, zamagljen vid, oticanje kapaka i pojačana sekrecija.

Foto: Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Foto: Ilustracija

Lista simptoma koje kovid može da uzrokuje, kada je o očima reč je prilično podugačka.

- Iako dosta retko, prijavljeni su i neuro-oftalmološki poremećaji poput duplih slika, paralize očnih mišića i nevoljnih pokreta očiju - kaže dr Risimić.

- Takođe, kovid 19 može usled jakog zapaljenskog odgovora organizma i zgrušavanja krvi da dovede i do vaskularnih oboljenja oka. Tako da je zabležena i pojava krvarenja na očnom dnu, ali i zapaljenja krvnih sudova oka i tromboembolija krvnih sudova mrežnjače.

Zašto korona, osim pluća, bubrega i srca pogađa i oči doktorka Risimić objašnjava:

- SARS-KoV-2 je deo porodice beta-koronavirusa i može da utiče na promenu ACE2 receptora u ljudskom telu. Ovih receptora osim u plućima, srcu, bubrezima i tkivu creva ima i u očnom tkivu. Postojanje ACE2 u rožnjači omogućava virusu korona da prođe očnu površinu i širi se u druge delove tela, bilo putem krvi ili nervnim putem. Postojanje očnih simptoma i mogućnost prenošenja infekcije kovida 19 putem kapljica predstavlja opasnost kako za pacijente, tako i za medicinsko osoblje, pa je veoma važno usvajanje preventivnih mera za individualnu zaštitu očiju i rano prepoznavanje očnih simptoma kod pacijenata sa sumnjom na ovo oboljenje.