ZA DOBRO ZDRAVLJE: Ako ovo svakodnevno jedete, korona vam ne može ništa


IZVOR: Republika - 13.11.2020 | 09:42


Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa, ali i drugih sezonskih respiratornih infekcija. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je koje namirnice bi trebale da budu deo naših jelovnika kako bismo se zaštitili, ali i kakva bi trebala da bude ishrana onih koji su preležali koronavirus.

Foto: pixabay.com

Doktorka Danijela Jevtić kaže da se virusna pneumonija, upala pluća, razlikuje donekle od bakterijske zato što počinje brže i obično zahvata oba pluća krila.

- Ona kasnije može da se nadoveže bakterijskom, ali u početku ide suv kašalj, temperatura i malaksalost - objašnjava doktorka.

Naglasila je da nakon toga čovek ne može odjednom da se povrati u normalan tok, kao i da su otprilike tri meseca potrebna za oporavak.

- Hrana treba da bude kašasta, dosta čajeva i dosta supa konzumirati - navela je Jevtićeva i dodala da što se tiče fizičkog opterećenja ono mora da bude umereno.

Probiotici i prebiotska vlakna važni su u toku bolesti i posle nje kako bismo zaštitili dobre crevne bakterije

Navela je i koje namirnice bismo trebali da konzumiramo ako želimo da ojačamo svoj imunitet.

- Što se tiče ishrane, mogli bismo da napomenemo bundevu, cveklu, brazilski orah, jer ima ogromnu količinu selena u sebi - navela je doktorka i dodala da je dovoljan samo jedan brazilski orah, jer premašuje za 50 odsto dnevne količine onoga što nam treba.

 
$bp("Brid_05260458", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});
- Koristimo kafu, ona je pozitivna jer širi disajne puteve, a možemo koristi i mnoge namirnice u smislu zelenog čaja, maslinovog ulja, jabuke i borovnice - zaključila je doktorka Jevtić.