SUPERNAMIRNICA KOJA PREPORAĐA: Čuva vid, reguliše pritisak, čisti telo od toksina....


IZVOR: Republika - 29.10.2020 | 12:28


Celer je toliko zdrava namirnica da su je čak i drevni Egipćani koristili kao lek. Bogat je mineralima, naročito natrijumom i kalijumom kao i vitaminaima A, K, E, C i B grupe. Zbog njegovih nutritivnih vrednsti svrstava se u supernamirnice koja pomaže kod brojnih problema.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Celer je poznat i kao snažan čistač organizma jer ima diuertsko delovanje, a pored ovoga efikasno utiče i na kontrolu povišenog krvnog pritiska.

Sadrži 3-n-butilftalid koji dokazano smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenost, te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog pritiska.

 

 
$bp("Brid_03974282", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

 

Sveži sok od celera je jako zdrav, a pomaže i kod mršavljenja. Telu daje važne hranljive materije i ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži duže sitim i smanjuje napade gladi.

Zbog visokog sadržaja vlakana celer je nezamnjljiv kod probelma sa probavom. Vlakna pomažu crevima pri radu i sprečavaju zatvor i nadutost. Zato stručnjaci preporučuju da bi svakog dana trebalo da popijete po jednu čašu soka od celera.

Foto: pixabay.com

Celer je izuzetno hranljiv i bogat vitaminima

Apigenin, biljna materija koja štiti imunitet prisutna je u celeru koji je odličan za zaštitu od virusnih infekcija.

Bogatstvo i različiti sastav vitamina, A, C, K, celer doprinosi poboljšanju zdravlja očiju i ublažavanju problema sa vidom. 

 

 
$bp("Brid_03974329", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

Sva pozitivna dejstva celera jasno upućuju da dan ne bi trebalo da protekne bez čaše soka od ovog ukusnog povrća.