ČESTO VAM SE TRAŽE ČIPS, ČOKOLADA ILI GAZIRANA PIĆA?! Obratite pažnju, možda ste OZBILJNO BOLESNI!


IZVOR: www.magazin.novosti.rs, Republika - 17.10.2020 | 06:09


Jeste li znali da izražena želja samo za jednom vrstom hrane može ukazivati na vrlo važne probleme sa zdravljem?

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Naučnici su proučavali druge oblike nezasitih želja za određenom vrstom hrane i došli do zaključka da svaki taj zalogaj otkriva supstancu koja nedostaje našem organizmu, a koja zapravo ukazuje na moguću bolest.

Evo šta znači koja hrana za kojom žudite!

Grickalice

Čips, kikiriki i slične slane grickalice pokazatelj su da vam je narušen rad štitne ili nadbubrežne žlezde.

Ukoliko ste pod stresom, vaš organizam prestaje da luči hormone kao što su adrenalin, kortizol i aldosteron. To može uticati na ravnotežu soli, čime se objašnjava potreba za vrlo slanom hranom kao što je čips.

Takođe može značiti i nedostatak joda, što je povezano sa štitnom žlezdom. Njena smanjena funkcija dovodi do bezvoljnosti, konstipacije, problema sa telesnom težinom i depresije, dok hipertiroizam izaziva gubitak težine, anksioznost i neredovni menstrualni ciklus.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Čokolada

Kada počnete svakodnevno da maštate o čokoladi onda je moguće da imate problem sa raspoloženjem. Moguće je da ste u blagoj depresiji, stresu ili prolazite kroz krizu PMS-a.

Alkaloidi koje čokolada sadrži pomažu u podizanju nivoa serotonina. Ona je i izvor magnezijuma i B vitamina koji se koriste u proizvodnji energije.

Jedna švajcarska studija pokazala je da 40 grama crne čokolade dnevno za dve nedelje smanjuje nivo hormona stresa kortizola kod ljudi koji pate od povišenog krvnog pritiska.

Magnezijum je takođe vrlo važan za sve - od nervnog sistema, preko kostiju, do imunološkog sistema.

Gazirana pića

Ukoliko vam se javi želja za gaziranim napicima, nejverovatnije se radi o nedostatku kalcijuma. Gazirana pića pomažu lučenje kalcijuma iz kostiju, pa predstavljaju brz način da organizam dođe do neophodnih zaliha. Ipak, mnogo je zdravije da kao izvor kalcijuma koristite zeleno povrće ili nemasne dijetetske proizvode.

 
$bp("Brid_02914917", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});
Nedovoljna količina cinka se povezuje sa stanjima kao što je Parkinsonova bolest. Ovo oboljenje utiče na oksidativni stres, odnosno oštećuje ćelije toksinima iz svakodnevnog života.

Cink je dobra zaštita protiv ovakvih oštećenja, pa njegov nedostatak umanjuje sposobnost ćelija da se bore protiv toksina. Dokazano je da pušenje utiče na smanjenje zaliha cinka, čime se može objasniti potreba pušača za začinjenom hranom.

Foto: youtube.com/ Dnevni avaz

Foto: Ilustracija

Peciva i testenina

Ljudi koji sebi uskraćuju ugljene hidrate skloni su čestim promenama raspoloženja.Proteinske dijete mogu smanjiti nivo hormona serotonina, a ugljeni hidrati povećavaju, pomažući da se osećamo zadovoljnije i srećnije. Obično u nekim lakšim stanjima depresije i neraspoloženja maštamo o vrućim kiflama iz pekare ili pak dobro pripremljenim špagetima.

Hrana koja miriše na zemlju

 
$bp("Brid_02914928", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});
Mogući problem je nizak nivo minerala u trudnoći, celijakija. Potreba za zemljom ili glinom ponekad se javlja kod trudnica. U ovom stanju ženama uglavnom nedostaje gvožđe, kojeg kao i magnezijuma i cinka u najvećim količinama ima u zemlji. Povezuje se i s celijakijom kod dece.

Led

Mada većina nas u vrućim letnjim danima sanjari o hladnim osvežavajućim napicima, ipak je pomalo nelogično u januaru ili martu tražiti kockice leda u soku ili čaši vode. Mogući problem je anemija. U nedostatku gvožđa koje proizvode crvena krvna zrnca može se javiti izražena potreba za ledom. Osnovni simptom je nedostatak energije. Led ublažava utrnulost jezika i bol koji može biti prouzrokovan anemijom.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kari ili biber

Kada vam se javi velika želja za začinjenom hranom, onda je moguće da se radi o Parkinsonovoj bolesti. Potreba za jakim, ljutim začinima ukazuje na nedostatak cinka u vašem organizmu. Cink je vrlo važan za kožu, jer pomaže kod zaceljivanja rana. Takođe se povezuje i sa osećajem ukusa.

Kada je davan miševima, povećavao je broj receptora za ukus na njihovom jeziku.

Zato se pretpostavlja da ako osećate potrebu za jakim ukusima, kao što je kari, postoji verovatnoća da vam nedostaje ovaj mineral.