Zaboravite na probleme sa prostatom: Lek za tegobe je svuda oko vas


IZVOR: Republika - 09.06.2020 | 17:33


Benigna hiperplazija prostate, ili kako je često zovu "uvećana prostata", je oboljenje koje pogađa sve veći broj muškaraca, naročito onih između 50. i 60. godine života.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Uzrok ove pojave još uvek nije u potpunosti otkriven, i upravo zbog toga mnogi koji se susreću sa problemima pri mokrenju mire se sa situacijom.

Iako uzrok nije poznat, sredstva koja blagotvorno deluju na prostatu i ublažavaju simptome jesu. Jedno istraživanje je nedavno utvrdilo da čaj od korena koprive izuzetno pomaže kod ovih tegoba.

Kopriva je biljka koja raste na zemljištu bogatom nitritima i u sebi sadrži brojna jedinjenja koja su lekovita za telo. Tako se u njoj mogu naći kiseline kao što su oksalna, mravlja, silicijumva, koje pomažu pri bolovima u zglobovima. Tu je i veliki sadržaj karetinoida koji su dobri za vid i flavonoidi koji pomažu u boljoj sintezi vitamina C. 

Foto: pixabay.com

Kopriva se može naći na svakom koraku

Koren koprive sadrži fitosterole, jedinjenje koje sprečava uvećanje prostate, a potencijalno sprečava i pojavu raka. Funkcija ovih jedinjenja u organizmu jeste da sprečava proces aromataze u telu. Prisustvo aromataze umanjuje nivo muškog hormona testosterona, što posledično vodi ka brojnim problemima: nervoza, glavobolje, gomilanje masnih naslaga u predelu grudi i stomaka, i na kraju uvećana prostata. Korišćenjem čaja od korena koprive sprečava se pojava aromataze u organizmu, a nivo testosterona ne opada drastično.

Priprema:

1 supenu kašiku sušenog korena koprive preliti sa jednom šoljom ključale vode. U čaj, po potrebi možete dodati jednu kašičicu meda. Čaj treba piti uveče pred spavanje, a ukoliko imate problem sa dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima i niskim pritiskom, onda ne biste smeli da konzumirate ovaj lek.

Ovaj čaj je odličan i kao preventiva kako bi se u budućnosti sprečili neprijatni problemi sa prostatom. Naučnici predviđaju da će 80 odsto današnjih muškaraca nakon svoje 50 godine iskusiti neki oblik oboljenja prostate.