Zdrava hrana srce čuva, ali na OVO obavezno morate da obratite pažnju


IZVOR: Republika - 05.04.2020 | 04:15


Prema poslednjim medicinskim istraživanjima, među naučnicima postoji slaganje da je ishrana najbolji način prevencije različitih vrsta bolseti, naročito oboljenja srca.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Studije koje su sprovedene prethodnih godina pokazuju da pravilna ishrana i izbor zdravih naimrnica može sprečiti čak 70 odsto problema sa srcem.

Međutim, i kod ovakvog načina ishrane treba obratiti pažnju da jelovnik ne bude jednoličan već da se pravi što više različitih kombinacija od zdravih sastojaka koje ulaze u obrok.

Sardine

Sardine su prepune somega-3 masnih kiselina u obliku ribljeg ulja, koje povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje rizik od iznenadnog i ponovnog srčanog udara. Kod ove vrste ribe potrudite se da ih konzumirate sveže jer u konzervi sadrže velike količne štetnog ulja.

Orasi

Ovaj orašasti plod pun je omega-3 masnih kiselina, vlakana, vitamina E, folata, tj vitamina B kompleksa koji blagotvorno deluju na srce. Orasi su takože jedna od najzdravijih namirnica i za osobe koje pate od dijabetesa. 

Samo vodite računa i nemojte da preterujete u konzumiranju oraha jer su vrlo kalorični te možete nabaciti i višak kilograma.

Foto: pixabay.com

Orasi su jedna od najzdravijih namirnica

Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja odlično deluje na snižavanje krvnog pritiska. U ovom toplom napitku nalaze se i antioksidansi koji sprečavaju oksidaciju masti i začepljenje krvnih sudova.

Prokelj

Prokelj je bogat vitaminima i mineralima, ali i materijama koje smanjuju upalne procese. Zbog toga se preporučuje njegova svakodnevna konzumacija jer zbog svog sastava utiče na jačanje vena i pročišćuje ih.

Jabuke

Jabuke su korisne jer blokiraju apsorpciju lošeg (LDL) holesterola u organizmu. Prema najnovijim studijama, jedna jabuka dnevno može blokirati čak 40 odsto lošeg holesterola. Važno je da imate na umu da se svi zdravi sastojci nalaze u kori jabuke.

Pomorandže

Citrusi, a naročito pomorandže sadrže histerdin, materiju koja čisti krve sudove. Takođe, ovo voće bogato je vitaminom C koje čisti organizam i sprečava upale.

Iako je zdrava hrana ključ zdravog srca, hrana nikako ne sme da bude jednolična i uvek se trudite da na meniju svakoga dana imate različitu kombinaciju obroka i užina. U suprotnom, jednolična ishrana će smanjiti lekovita dejstva zdravih namirnica.