Opasan "recept" za lečenje hemoroida kruži internetom: Lekari upozoravaju da se OVO nikako ne isprobava!


IZVOR: Republika - 03.03.2020 | 10:34


Internetom kruži recept za lečenje hemoroida koji zapravo može biti veoma opasan, upozoravaju lekari! Upravo zbog toga treba obratiti pažnju kada se takvi saveti čitaju i uvek se treba konsultovati sa lekarom. U ovom slučaju, recimo, savet je da se krompir stavlja u rektum što je ogromna greška.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Zagovornici prirodnih metoda lečenja tvrde da krompir može da pomogne u lečenju šuljeva, odnosno da smiri otečene, proširene vene u predelu anusa, ali medicinski stručnjaci naglašavaju da nikako ne isprobavate ovaj savet.

- Ne postoje medicinski dokazi da umetanje zaleđenog krompira u anus može pomoći u oporavku, pa pozivam na oprez sve koji o tome razmišljaju -  kazala je doktorka Dijana Gal za "Vels onlajn".

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a Diana tvrdi postoji nekoliko metoda lečenja koje vam mogu pomoći da se oslobodite neprijatnog bola.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Na prvom mestu trebalo bi da pijete puno vode i uključite više vlakana u svoju ishranu. Osim toga redovno se kupajte kako biste ublažili svrab i bol. Ako takvi tretmani ne pomažu, vreme je za stručnu pomoć - savetuje doktorka.

Na jednom portalu koji promoviše ovaj vid prirodnog lečenja piše da krompir ima antiupalna svojstva zahvaljujući kojima navodno pomaže u lečenju hemoroida, ali treba imati na umu da to u ovom slučaju neće dati nikakve pozitivne efekte.

 

 

- Umetnite krišku krompira u anus i ostavite ga da deluje 30 sekundi. Ponavljajte postupak tri do pet dana. Svaki put ostavite krišku u rektumu 30 sekundi duže. Protivupalna svojstva krompira će pomoći u ublaživanju bola i svraba. Uz to, hladni krompir sužava krvne sudove, smanjuje oticanje i trenutno ublažava bol - navedeno je na pomenutoj internet stranici.