Nauka potvrdila: OVAJ čaj smanjuje rizik od srčanog udara


IZVOR: Republika - 05.02.2020 | 16:33


Srčani udar nastaje usled poremećaja cirkulacije kada srce ne dobija dovoljno krvi. Ovo je jedna od najčešćih bolesti sa smrtnim ishodom u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, pojavi srčanog udara najviše doprinosi neaktivan životni stil, nezdrava ishrana koja je zasnovana na crvenom mesu, pušenje, alkohol, u suštini sve ono što dovodi do povećanja nivoa holesterola, koji sprečava krv da u punom kapacitetu snabdeva srce.

Zbog ovoga su mnogi naučnici svoju pažnju posvetili otkrivanju namirnice koja doprinosi "otvaranju" krvnih sudova i čija konzumacija doprinosi pojačavanju cirkulacije.

Prema istraživanjima koje su sproveli Svetska zdravstvena organizacija i Centar za istraživanje srca, otkriveno je da zeleni čaj predstavlja napitak koji dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara za čak 31 odsto.

 

 

Na osnovu studije koja je sprovedena u Japanu, u čijoj se kulturi zeleni čaj konzumira u velikim količinama, zaključeno je da: 22 odsto muškaraca koji konzumiraju zeleni čaj, kao i 31 procenat žena, imaju manje šanse da dožive srčani udar od osoba koje ne piju ovaj napitak.

Nutricionistkinja Džo Levin pojašnjava da se ovo dešava usled velikog prisustva zaštitnih polifenola u zelenom čaju. 

Foto: pixabay.com

Konzumacija zelenog čaja značajno smanjuje rizik od srčanog udara i revitalizuje krvne sudove

- Ovi antioksidansi, od kojih su najjači katehini i epigalokatehini, imaju blagotvorno dejstvo na krvne sudove. Antioksidanski sprečavaju oksidaciju masnih ćelija u krvnim sudovima i ne dozvoljavaju da se stvaraju čepovi koji mogu da zapreče put krvi ka srcu - pojašnjava Levin za britanski Ekspres.

 

 

Ova ugledna nutricionistkinja dodaje i da je veoma važno pravilno skuvati zeleni čaj kako se ne bi izgubila sva njegova lekovita svojstva. 

Proključalu vodu treba najpre pustiti da se ohladi nekoliko minuta, pa tek onda preliti šolju u kojoj se nalazi čaj. Šolju treba poklopiti i ostaviti tako desetak minuta. Nakon toga možete konzumirati čaj, objašnjava Levin.