Da bi vaša mačka bila zdrava, REDOVNO JOJ ČISTITE ZUBE!


IZVOR: Pet Magazin, Republika - 13.02.2018 | 03:13


Možda niste znali, ali dentalna oboljenja su najčešće bolesti sa kojima se bore naši najbolji mačji prijatelji. Kako biste ih predupredili, i vašem mezimcu omogućili zdrav i život bez bola, potrebno je samo malo truda oko higijene zuba i usta vašeg ljubimca.

Foto: pixabay.com

Veterinari poslednjih godina apeluju na vlasnike mačaka da higijeni njihovih zuba i usta posvete veću pažnju. U suprotnom, veoma bolne dentalne infekcije i oboljenja namučiće njihove mezimce, a mogu se sprečiti uz samo malo više zalaganja.

Evo šta bi trebalo da znate o mačjim ustima i zubima:

Mačke nemaju loš zadah – nikada. Čak i da jedu konzervu tune svakog dana, njihov organizam je takav da nikada neće imati zadah neprijatnog mirisa. Ako ga pak osetite – to je siguran znak da u ustima vaše mačke tinja neka infekcija, ili da je reč o truljenju nekog zuba.

Dentalne bolesti veoma su bolne. Međutim, mačke su pravi majstori u skrivanju bola, odnosno, veoma je teško primetiti da ih nešto boli jer to vešto kriju. Najbolji način da uočite da sa vašim ljubimcem nešto nije u redu jeste promena u temperamentu i načinu ponašanja. 

Dentalne bolesti ne zadržavaju se samo u ustima. Kao i kod ljudi, bolesti zuba i desni, ukoliko se ne leče, mogu napasti i vitalne organe. Tako je i kod mačaka, zapušten dentalni problem, infekcija ili upala mogu ostaviti teške posledice na kostima, plućima, a infekcija može “zaraziti” i krvotok.

Foto: pixabay.com

Bolesti zuba i desni mogu pogoršati i već postojeća hronična oboljenja. Tako na primer, mace obolele od dijabetesa koje uz to imaju i dentalne probleme veoma pate jer oralne infekcije dodatno otežavaju održavanje normanih vrednosti šećera u krvi.

Foto: pixabay.com

Kako da im pomognete i sačuvate njihovo zdravlje?

Najvažnije je da redovno (najmanje jednom u godini) posetite veterinara. S njim se posavetujte i o najboljem načinu brige o zubima i desnima vaše mačke. I macama se mogu prati zubi. Na tržištu postoje paste s primamljivim ukusima, a mace odmalena naviknite na ovaj ritual. Takođe, baš kao i za pse, i za mačke postoje dentalne poslastice koje im pomažu da sačuvaju zube.