10 najpopularnijih pasmina u 2019. na Guglu


IZVOR: E. S. T. - 27.12.2019 | 03:13


Gugl svake godine pravi presek najtraženijih pojmova tokom godine, pa tako već sada znamo koje su to rase pasa bile najtraženije tokom 2019.

Foto: Photo by Anoir Chafik on Unsplash

Foto: Ilustracija

Na prvom mestu je zlatni retriver, koji je godinama na vrhu ove liste.

Srpski telegraf donosi listu 10 najtraženijih pasmina prema Gugl pretrazi.

1. Zlatni retriver

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prepoznatljiv je po svojoj blagoj i miroljubivoj naravi, što ga čini idealnim kućnim ljubimcem. Osim toga, retriver se često koristi kao terapijski pas ili pas vodič. Poslušan je i inteligentan, pa se može naučiti mnogim zanimljivim, ali i korisnim trikovima. Dnevno mu je potrebno mnogo fizičke aktivnosti, a ako mu to pružimo, neće biti nimalo problematičan ljubimac.

2. Pudla

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

U istoriji su ovi psi korišćeni kao aporteri u lovu na vodenu perad, a zbog izvrsnog njuha i u traženju tartufa. Danas se uglavnom koriste za pratnju. Pudle su psi koje se prema veličini mogu podeliti u nekoliko osnovnih kategorija: toj, mini, srednja pudla i velika ili kraljevska pudla. Iako se psi ove pasmine po pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno mora redovno četkati, češljati i šišati jer u protivnom naraste i vrlo se brzo zapetlja. Ukoliko nemate dovoljno vremena, razmislite još jednom o odabiru ove pasmine. Ovi su psi izrazito inteligentni, veseli i razigrani, rado uče specijalne veštine. Kao izrazito aktivnim psima potrebno im je mnogo kretanja i igre, što je suprotno zabludi da se radi o kućnim psima.

3. Australijski ovčar

Ovi psi su privrženi, inteligentni, zaštitnički nastrojeni, aktivni i dobroćudni. Urođeno im je čuvanje i skupljanje krda, pa se nemojte začuditi ako vas ovi psi pokušavaju staviti na određeno mesto. Ako niste skloni aktivnostima, ovi psi definitivno nisu za vas. Oni vole trčanje, skakanje i igru. U nedostatku aktivnosti ovi psi mogu postati naporni, glasni i destruktivni.

Pudla i retriver najtraženije rase

4. Rotvajler

Foto: pixabay.com

Rotvajler

Karakteristike pasmine rotvajler su: odanost, privrženost, samouverenost, hrabrost, mirnoća, staloženost. Rotvajler je izuzetno inteligentna pasmina kod koje je u svakom trenutku prisutna snažna želja da ugodi vlasniku. Vrlo su odani i privrženi i u bilo kojoj situaciji spremni odbraniti svog vlasnika, porodicu i dom. Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da je rotvajler agresivan i zločest pas.

5. Doberman

Foto: pixabay.com

Doberman

Pas izraženog temperamenta koji je do smrti veran i odan svom vlasniku. Dobermani imaju vrlo dobro razvijenu percepciju i čulo sluha i mirisa. Uvek su na oprezu i stalno istražuju nove zvukove, mirise, koje dobro raspoznaju. Vole da gledaju kroz prozor i posmatraju sve oko sebe. Dobermani će, ako su dobro odgojeni, slušati vaše zapovesti bez obzira na strah i zbunjenost. Tvrdoglavost će im omogućiti da mirno sede i skrivaju svoju snagu u situacijama u kojima ona nije potrebna. Dobermani, kao i drugi psi, neće napasti bez razloga niti ako im vlasnik to ne dopusti.

Sledećih 5 najtraženijih; 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

6. Kane korso

7. Malinoa (belgijski ovčar)

8. Bernski planinski pas

9. Pirinejski planinski pas

10. Engleski koker španijel