Pakleno vreme zahteva posebnu negu: Evo kako da sprečite toplotni udar vašeg psa


IZVOR: E. S. T. - 18.08.2019 | 02:13


Visoke spoljašnje temperature ne smetaju samo ljudima, tačnije mnogo su veći problem nevlasničkim životinjama, koje nemaju mogućnost da se rashlade u klimatizovanim prostorijama, a najčešće satima ne mogu da pronađu ni kap vode. Zato je bitno da mislimo na njih i ispred ulaza ostavljamo posudu sa vodom kako bi životinje mogle da piju. S druge strane, čak i vlasnički psi mogu da dožive toplotni udar, koji može biti i koban, a najsigurniji način da se to spreči jeste šetnja u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ubrzano disanje s jezikom ispruženim do poda prvi je znak da je vaš ljubimac počeo da se pregreva. U tom slučaju ga odmah sklonite sa sunca. Nikako ne forsirajte bacanje loptice do iznemoglosti. Simptomi toplotnog udara su povišena temperatura, ubrzano disanje, opšta slabost, povraćanje i krvava stolica. Tokom dana nekoliko puta promenite vodu u posudi, a ako ste u mogućnosti i oni to vole, možete ih istuširati. 

Kako treba brinuti o psu tokom toplog vremena

* Voda ne bi smela biti previše hladna jer pas može da doživi šok.

* Ako dođe do toplotnog udara, psa ili mačku ohladite masiranjem područja oko glave, nogu i stomaka, i to ledom zamotanim u peškir. Ne uspete li da smiriti simptome toplotnog udara, posetite veterinara.

* Solarni dermatitis je upala kože do koje dolazi zbog izlaganja ljubimaca suncu, pogotovo delova tela koji su slabije zaštićeni dlakom (njuška i vrhovi ušiju). Životinje svetle boje ugroženije su od onih tamne boje. Početni simptom je crvenilo kože, a ako se solarni dermatitis ne leči, doći će do opadanja dlake i stvaranja krasti.
* Moguće je čak pojavljivanje karcinoma kože. Sve navedeno sprečićete ako ljubimca ne izlažete suncu. Ako baš morate, psa namažite kremom za sunčanje koja se koristi za decu.