Ovi psi na sve načine pokušavaju da izbegnu kupanje


IZVOR: Republika - 02.12.2018 | 03:13


Postoje psi koji vole da se kupaju, ali više je onih koji se tome protive. Pogledajte na koje se sve načine ove njuške trude da izbegnu kupanje. Imate li i vi takvih problema ili vaši ljubimci obožavaju kupanje?

Foto: pixabay.com

Ipak, postavlja se pitanje - koliko često treba da kupate svog psa? Načelno, ne postoji nikakvo pravilo. Učestalost kupanja psa zavisi od više faktora - koliko je psu zaprljana dlaka, ili ako pas ima neku kožnu bolest pa je kupanje deo propisane terapije. 

Važno je četkati psa jer se time odstranjuje mrtva dlaka, a šape se mogu isprati i običnom vodom. Preteranim kupanjem zdravog psa možete izazvati dodatne probleme, od onih jednostavnijih da se pas odmah nakon kupanja ubaci u prvu baru ili blato, ili komplikovanijih - da dođe do upalnih promena na koži. 


Na koži psa se nalazi fiziološka mikroflora koja utiče na zdravlje i otpornost. Čestim pranjem taj sloj može da se stanji ili da nestane. 

Pravo kupanje je preporučljivo 3-4 puta godišnje. Pre kupanja važno je dobro iščetkati psa jer se mokra dlaka lako zapetlja. Svakako proverite temperaturu vode i nakon kupanja dobro osušite svog ljubimca.