Recept za hleb iz starih dobrih vremena: Hrskava korica koja ostavlja bez daha


IZVOR: Republika - 20.10.2018 | 03:14


Mesite testo dok ne prestane da se lepi po rukama.

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Sastojci: 300 ml tople vode, 1 kesica suvog kvasca, pola kašičice soli, pola kašičice šećera, 700 g brašna, 4 kašike ulja. 

Pripreme: U posudu sipajte vodu, šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.

Sipajte polovinu brašna, dodajte ulje, so i aktivirani kvasac i dobro promešajte. Postepeno dodajte preostalo brašno i kada postane teško za mešanje, počnite sa mešenjem.

Postoji razlika od brašna do brašna i možda će biti potrebno da dodate malo više ili da vam bude previše brašna od naznačene količine u receptu - zato se dodajte postepeno. Mesite testo dok ne prestane da se lepi po rukama i dok ne postane mekano kao resica uveta. Ostavite ga da dobro naraste i kada ga izvadite, podelite ga na 2 dela. Oblikujte hlebove. Nauljite pleh i stavite u njega papir za pečenje, pa stavite hlebove. Ostavite ih da ponovo narastu, pospite ih brašnom i napravite nekoliko razreza odozgo, da se dobro ispeku. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, a u uglu rerne stavite posudu sa vodom, koja će isparavati i na taj način će kora hleba biti hrskavija.

Pecite dok hleb ne porumeni. Nemojte umotavati krpom hleb nakon vađenja iz rerne, jer će korica omekšati i izgubiti hrskavost. Prijatno!