OVO SU ZNACI DA UNOSITE PREVIŠE UGLJENIH HIDRATA: Na osnovu jednog sve se JASNO vidi, možete sami OTKRITI!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 13.04.2024 | 18:34


Doktor ističe da morate odgovoriti na sledeća pitanja kako biste znali da li imate problem.

Foto: Shutterstock
OVO SU ZNACI DA UNOSITE PREVIŠE UGLJENIH HIDRATA: Na osnovu jednog sve se JASNO vidi, možete sami OTKRITI!

U svojoj novoj knjizi "Kako biti dobro", doktor Frenk Lipman organizuje zdravlje u šest osnovnih stubova. Lider u integrativnoj i funkcionalnoj medicini i član mbg kolektiva, dr Lipman želi da znate ove činjenice o netoleranciji na ugljene hidrate.

- Tolerancija ugljenih hidrata je siva zona. Količina ugljenih hidrata koja funkcioniše za metabolizam jedne osobe nije ista za drugi. U protekloj deceniji, video sam sve veći broj pacijenata koji su godinama ograničavali slatku hranu i zamenili rafinisane ugljene hidrate proizvodima od celog zrna, slatkim krompirom i svežim voćem. Ipak, oni su gojazni ili imaju navale umora, maglovite glavobolje ili žudnje. Ponekad nemaju višak kilograma, ali imaju zabrinjavajuće visok nivo šećera u krvi. Nije neobično da se ovi problemi javljaju kasno u životu; njihov odgovor na dijetu na kojoj su se dobro snalazili iznenada se promenio - piše na sajtu "mbg health".

Zašto se to dešava je tema oštre debate u nutricionističkim krugovima. Verovatno je to kombinacija faktora: genetska predispozicija u kombinaciji sa sedentarnim, stresnim i načinom života gde osoba ne spava mnogo; decenije prerađene hrane i lekova koji su promenili mikrobiom; ili čak (nažalost) prekomerno konzumiranje naizgled zdravog hleba sa više žitarica, banana i pasulja, koji se svi pretvaraju u šećer u krvi. Sve ovo može da snizi vašu ličnu set tačku za tolerisanje ugljenih hidrata, tako da se šećer u krvi ne bi vratio na normalu u roku od dva sata nakon što jedete kako bi trebalo. Umesto toga, oni ostaju povišeni, prevazilazeći ono što ćelije mogu da podnesu, i na kraju to pokreće lanac efekata koji dovode do insulinske rezistencije, preteče visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti. 

Foto: pixabay.com

Simptomi intolerancije na ugljene hidrate

Da biste sledili dijetu sa malo ugljenih hidrata, odbacite sve šećere i smanjite složene ugljene hidrate, a zamenite ih sa puno neskrobnog povrća i količinama masti. Pored toga, ozbiljno shvatite san, poradite na zdravlju creva i više se krećite. 

Počnite tako što ćete odgovoriti na ova pitanja.

  • Da li ste gojazni?
  • Da li se često osećate umorno, posebno nakon obroka bogatog ugljenim hidratima?
  • Da li uglavnom sedite?
  • Da li se osećate kao da vam je apetit izmakao kontroli?
  • Da li često žudite za slatkišima ili škrobnom hranom poput hleba, testenine, krompira ili pasulja?
  • Da li vam se vrti u glavi i kada ogladnite?
  • Da li je vaš šećer u krvi u gornjim granicama "normalnog" ili iznad?
  • Da li se borite sa maglom mozga, anksioznošću, depresijom, problemima sa kožom, bolovima u zglobovima, bolovima u mišićima, hormonskim problemima i/ili problemima sa spavanjem?
  • Ako ste nedavno radili analizu krvi, pogledajte nivoe hemoglobina A1c. Ovo daje snimak vašeg prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja tri meseca. Da li je vaša ishrana bila čista od slatke hrane, ali je broj i dalje iznad 5,5? Ako ste na jedno ili više pitanja odgovorili potvrdno, pokušajte da 14 dana izbacite iz ishrane sve žitarice, mahunarke (pasulj i grašak), skrobno povrće (šargarepa, kukuruz, krompir, tikve, slatki krompir, jam) i voće. (U slučaju da to nije očigledno, zaslađenu hranu; prirodne zaslađivače poput meda, javorovog sirupa i agave; i većinu upakovanih pića treba u potpunosti ukloniti.) Posle 14. dana, ponovo pogledajte pitanja 2, 5, 6 i 8. Ako ste doživeli značajna promena u vašim simptomima, možda ste otkrili sopstvenu netoleranciju na ugljene hidrate.

    BONUS VIDEO: