JUTARNJI NAPITAK KOJI SU PILI NAŠI STARI: Samo čaša dnevno je DOVOLJNA da vam celo telo vrvi od ENERGIJE!


IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 25.03.2024 | 10:30


Ovo morate da probate.

Foto: youtube/printscreen/ Sirotinjski al' pošteno
JUTARNJI NAPITAK KOJI SU PILI NAŠI STARI: Samo čaša dnevno je DOVOLJNA da vam celo telo vrvi od ENERGIJE!

Sok od cvekle je napitak čiji je blagotvoran uticaj na jačanje imuniteta poznat već generacijama unazad. Ovaj tradicionalni recept, koji su naši stari prenosili s kolena na koleno, i danas je izuzetno popularan.

Sastojci i priprema

Foto: youtube/printscreen/ Sirotinjski al' pošteno

Veoma jednostavan recept, a mnogo će vam se svideti

Da biste napravili sok od cvekle, potrebno je:

  • 2 kg cvekle,
  • 3 kg šećera,
  • 3 kesice vanilin šećera i
  • 3 kesice limuntusa ili pravog limuna.

Priprema:

Cvekle se operu, oljušte i izrežu na kolutove. Zatim se stavljaju u šerpu sa 3 litra hladne vode i kuvaju dok ne proključa, nakon čega se temperatura smanjuje i cvekla kuva još otprilike 30 minuta. Nakon toga, cvekla se izvadi iz šerpe, a u tečnost se dodaje šećer i meša dok se potpuno ne istopi. Na kraju se dodaju vanilin šećer i limuntus, uz mešanje dok se sastojci ne sjedine. Gotov sok se sipa u oprane i sterilisane staklene flaše, dobro zatvori i ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što se stavi u frižider.

Cvekla je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, a sama boja soka ukazuje na prisustvo korisnih fitonutrijenata. Sok od cvekle poznat je po svojim detoksikacijskim svojstvima, kao i po sposobnosti da poveća izdržljivost organizma. 

Ovaj napitak je najbolje piti odmah ujutru na prazan stomak, a možete i kasnije u toku dana. 

Sok od cvekle je ne samo osvežavajući napitak već i lekovito sredstvo koje seže duboko u tradiciju narodne medicine. Njegova priprema zahteva malo truda, ali su koristi za zdravlje višestruke. Zbog toga, ne čudi što je recept za ovaj sok opstao kroz generacije, a njegova popularnost ne jenjava ni dana.

BONUS VIDEO: