OVO JE NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE POJESTI ZA DORUČAK: Pravimo tako HAOS u organizmu, sledi nam "SKOK PA PAD" šećera!


IZVOR: M.O. - 04.03.2024 | 10:40


Veoma je važno šta ujutru konzumirate.

Foto: Unsplash/ Phil Hei
OVO JE NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE POJESTI ZA DORUČAK: Pravimo tako HAOS u organizmu, sledi nam "SKOK PA PAD" šećera!

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali to nikako ne treba da znači da tada jedemo šta stignemo. Veoma je važno da biramo hranu sa kojom ćemo započeti dan. 

Dijetetičarka Mari Sabat je otkrila da je ovo posebno bitno za osobe koje su na granici dijabetesa, jer određena hrana može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. 

Mari otkriva da je najgori doručak koji možemo sebi prijuštiti ujutru su slatke žitarice ali i nama omiljena peciva. 

Foto: pixabay.com

Pecivo je izbor kod većine ljudi za doručak

Refinisane žitarice mogu da dovedu do naglih skokova šećera u krvi!

- Mnoge popularne žitarice koje se jedu za doručak imaju visok nivo dodatih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Oni mogu da uzrokuju brz porast nivoa šećera u krvi, što dovodi do pada energije kasnije tokom dana i doprinosi insulinskoj rezistenciji tokom vremena - otkriva Sabat.

Peciva su takođe u većini slučajeva puna refinisanim ugljenim hidratima i dodatnim šećerom. 

- Oštre fluktuacije šećera u krvi mogu da opterete insulinski odgovor tela i pridonesu razvoju insulinske rezistencije, ključnog faktora u progresiji prema graničnom dijabetesu -, rekla je i napomenula da su krofne, mafini, kroasani i slatka peciva puni šećera i nezdravih masnoća, kao i da im nedostaje hranljivih stvari, što ih čini lošim izborom za preddijabetičare.

Savet dijetetičarke: 

Birajte obične žitarice, hleb i peciva od celog zrna, ali i da pazite na sadržaj dodatnih šećera. 

Ističe da je hrana koja podiže energiju uključuje složene ugljene hidrate, zdrave masti, nemasne proteine i vitamin B. 

Jaja predstavljaju pravi izbor hranljivih materija - obezbeđuju 7 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima (u žumancetu).

BONUS VIDEO: