SVI IZBACUJEMO SO KADA IMAMO POVIŠEN PRITISAK, A TO JE GREŠKA: Kardiolog upozorava, OVA količina je obavezna u hrani!


IZVOR: M.O. - 20.02.2024 | 18:30


Obratite pažnju, nije poželjno skroz izbaciti so.

Foto: shutterstock,youtube/printscreen/ Sergey Novikov канал
SVI IZBACUJEMO SO KADA IMAMO POVIŠEN PRITISAK, A TO JE GREŠKA: Kardiolog upozorava, OVA količina je obavezna u hrani!

Povišen pritisak može da izazove raznorazne zdrvstvene probleme, a osobe koje pate od hipertenzije mogu biti izloženije od većeg rizika od nastanka bolesti srca ali i moždanog udara. 

Veliku ulogu ima ishrana, i slana hrana

Često osoba povećava količinu soli koja se konzumira u hrani, a da to i ne primnećuje, ističe ruski kardiolog dr Jegov Novikov. 

Foto: shutterstock

Visak krvni pritisak značajno utiče na način ishrane

Priroda tela je takva da tada žudi za konzumiranjem soli jer tada se teži da se održi ravnotežu elektrolita, objašnjava kardiolog. 

On nikako ne preporučuje strogo odricanje unosa soli već samo da se ograniči na dnevnom nivou. 

Njegova preporuka je da to bude oko pet grama soli, odnosno, jedna kašičica u toku dana.

Simptomi povišenog pritiska:

  • nesvestica, 
  • zujanje u ušima, 
  • bol,
  • nestabilnost pri hodu, 
  • nedostatak vazduha, 
  • glavobolje, 
  • osećaj ubrzanog ili neprijavilnog rada srca

- Ako patite od hipertenzije, najbolja opcija je domaća hrana, gde možete sami da kontrolišete koju količinu soli dodajete. Ako se sama ishrana zasniva na pripremljenoj hrani, treba da obratite pažnju na sadržaj natrijuma - kaže kardiolog. 

Podsetimo, postoji još "neprijatelja" u namirnicima koje se svakodnevno konzumiraju. Reč je o hlebu, pecivu, pici, sendvičima, suhomesnatim proizvodima i brzoj hrani.

Preporuka lekara za sve koji pate od hipertenzije jeste ishrana koja je bogata voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, najbolje bi bilo da se smanji unos testenine od belog brašna, pirinča, kao i belog hleba. Kada je unos tečnosti u pitanju, stručnjaci savetuju vodu, sok od cvekle, nara i zeleni čaj.

BONUS VIDEO: