RECEPT ZA HLEB OD SAMO DVA SASTOJKA: Ništa JEFTINIJE nećete napraviti, a trajaće vam DANIMA!


IZVOR: M.O. - 11.02.2024 | 07:15


Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez hleba.

Foto: youtube/printscreen/Jednog dana Recept
RECEPT ZA HLEB OD SAMO DVA SASTOJKA: Ništa JEFTINIJE nećete napraviti, a trajaće vam DANIMA!

Umesto običnog belog hleba, vreme je da se pozabavite sa svojim zdravljem i počnete sami da ga pravite. 

Ova zdrava verzija će vas oduševiti ukusom, ali i sačuvati vaš novac u novčaniku. Može da se jede danima, a veoma je zasitan. 

Hleb od lanenog semena

Ne sadrži gluten, a ima i nizak glikemijski indeks (svega 35), a prednosti lana su svima već dobro poznate. 

Foto: youtube/printscreen/Jednog dana Recept

Hleb od dva sastojka će vas oduševiti

Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost – u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije.


Ipak, neka vas ovaj broj kalorija ne uplaši jer je sve ostalo što laneno seme pruža veoma korisno po organizam, pa nije isto jesti njega i nezdravu namirnicu sa istom kalorijskom vrednošću.

Seme lana obiluje i proteinima, kojih u 100 g ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.

U 100 grama lanenih semenki nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najveći deo čine biljna vlakna. Uz to, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora, bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.

Sastojci:

  • 100 g lanenog semena
  • 6 belanaca

Priprema:

Veče pre pripreme hleba, potopite laneno seme u vodu da odstoji i nabubri.
Sutradan ih dobro ocedite, pa stavite u blender.

Zatim od jaja odvojte belanca, sipajte ih preko semenki lana i blendajte dok se ne usitni (ali pazite da ne preterate – treba da budu mlevene, a ne praškaste).

Povremeno očistite smesu sa unutrašnjih zidova blendera, pa nastavite.

Sipajte smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Nakon što bude pečen, isključite i ostavite hleb u rerni još 45 minuta da ne bi splasnuo prilikom naglog vađenja na sobnu temperaturu.

BONUS VIDEO: