OVAKO SE PRAVI TURSKA GIBANICA: Slična je našoj, ali je još SOČNIJA jer idu dve vrste sira!


IZVOR: M.O. - 09.11.2023 | 12:33


Ako ste ljubitelji gibanice, ovo morate da probate.

Foto: yoiutube/printscreen/cookingela
OVAKO SE PRAVI TURSKA GIBANICA: Slična je našoj, ali je još SOČNIJA jer idu dve vrste sira!

Srpska gibanica je svima dobro poznata, a sada je vreme da isprobate ovaj turski recept. Jedno je sigurno - dopašće vam se!

Veoma je slična našoj, sem što u ovu idu dve vrste sira

Sastojci:

  • kore za pitu

Za premazivanje:

  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje ulja

Foto: yoiutube/printscreen/cookingela

Turska gibanica će vas oduševiti

 

Za fil:

  • feta sir
  • čedar sir
  • peršun

Još:

  • žumance
  • susam

Priprema:

Umutite vodu, mleko, jaja i ulje. Na pleh stavite jednu koru, pa premažite sa smesom od jaja. Zatim 2 kore umočite u tu smesu, pa stavite preko prve kore. Fetu izdrobite, čedar izrendajte, a peršun iseckajte, pa sve to sjedinite.

Dobijeni fil pospite preko kora. Preko idu još 2 kore koje ste prethodno umočili u smesu od jaja, pa fil.

Tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednjom korom pokrijte pitu, lepo ušukajte, pa premažite sa umućenim žumancetom i pospite susamom i kimom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta.

BONUS VIDEO: