Napravite sami OVSENO MLEKO


IZVOR: Ženski magazin - 03.03.2018 | 04:14


Priprema se od samo nekoliko sastojaka i iznenađujuće je kremasto.

Foto: pixabay.com

Sami napravite ovseno mleko, brzo i lako

Kao i klasično mleko, možete ga dodati u svoju kafu ili piti bez dodataka. Ne sadrži gluten ili laktozu, tako da je odlična alternativna kravljem ili bademovom mleku.


Sastojci:
  • 1 šolja (90 grama) ovsenih pahuljica bez glutena
  •     4 šolje (960 ml) vode (koristite manje vode za gusto, kremasto mleko)
  •     malo soli
  •     opciono: 1 urma ili 1 kašika (15 ml) javorovog sirupa za slatkoću
  •     opciono: 1/2 male kašike ekstrakta vanile
  •     opciono: 2 kašike (10 grama) kakaa u prahu za "čokoladno mleko" ili 1/4 čaše jagoda/borovnica za "voćno mleko".

Foto: pixabay.com

Priprema:

1. U blender sipajte ovsene pahuljice, vodu, so i aditive po želji. Miksirajte na najjačoj brzini oko jedan minut. Nema potrebe da se pahuljice pretvore u prah.

2. Proverite ukus kašikom. Ako mleko nije suviše slatko, dodajte nekoliko urmi ili malo javorovog sirupa.

3. Sipajte tečnost u veću posudu prekrivenu tankom tkaninom ili gazom da biste uklonili sve komade oštrih ljuspica.

4. Nalijte mleko u bocu sa poklopcem i stavite u frižider. Mleko možete čuvati u frižideru do 5 dana. Dobro ga protresite pre konzumiranja i uživajte u hladnom mleku. Ovseno mleko ne treba grejati, jer će tekstura postati gusta poput želatina.