ŽITO TORTA PO ORIGINALNOM RECEPTU: Ovom slatkišu Srbi ne mogu da kažu NE, samo na pomen kreće VODA NA USTA


IZVOR: N.J. - 08.09.2023 | 09:40


Žito torta svima je dobro poznata!

Foto: YouTube/Moja mala kuhinja
ŽITO TORTA PO ORIGINALNOM RECEPTU: Ovom slatkišu Srbi ne mogu da kažu NE, samo na pomen kreće VODA NA USTA

Žito torta je poslastica za sva vremena. U nastavku pogledajte originalni recept po kome se ovaj slatkiš priprema. Bićete oduševljeni kako ukusom, tako i dekorativnim izgledom torte.

Priprema:

Od četiri jaja odvojite belanca i penasto umutite. Pomešajte 60 grama šećera, 30 grama mlevenih oraha, 35 grama brašna i malu kašiku praška za pecivo. To dodajte umućenim belancima. Promešajte kašikom, ne mutite. Podmažite pleh uljem. Na dno stavite brašno i višak prospite. Koru pecite 10 do 15 minuta. Taj postupak ponovite četiri puta, da dobijete četiri kore.

Foto: YouTube/Moja mala kuhinja

Filovanje torte

Za fil:

Šestanest žumanaca umutite sa 300 grama šećera i 80 grama brašna. Kada zagrejete jedan litar mleka, direktno na u šerpu sipajte umućen fil i kuvajte. Kuva se oko 7 minuta. 

Oko 250 grama maslaca mutite i dodajte kašiku po kašiku fila. Mutite. Kada je fil ujednačen, malu količinu odvojite za kasnije. U ostatak fila dodajte 200 grama seckanih oraha i 150 do 200 grama mlevenih oraha, sjedinite.

Prvu koru postavite na tanjir za tortu, a fil odvojite na tri dela. Na prvu koru stavite deo fila, i tako ponavljajte. Kada ste postavili zadnju koru na vrh, stavite onaj fil koji ste na početku odvojili.

Tortu po želji ukrasite umućenim šlagom.

BONUS VIDEO: