RECEPT ZA DOMAĆE KROASANE: Testo je VAZDUŠASTO, svi koji su ih probali su oduševljeni!


IZVOR: M.O. - 07.09.2023 | 17:40


Popularno francusko pecivo možete napraviti i kod kuće.

Foto: youtube/printscreen/Peri'nin sihirli Mutfağı
RECEPT ZA DOMAĆE KROASANE: Testo je VAZDUŠASTO, svi koji su ih probali su oduševljeni!

Kroasani su francuskog porekla, a njihovo značenje znači "polu mesec". Zvanično se prvi put spominje u drugoj polovini 19. veka, a recept kakav danas poznajemo pronađen je u francuskim kuvarima početkom 20. veka. n

Francuska je poznata po njima, i svi težimo da kod kuće napravimo baš takve kroasane. Evo jednog baš takvog recepta. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 80 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 150 g maslaca

Foto: YouTube/Printscreen

Kroasani koje možete napraviti kod kuće

 

Priprema:

Pomešajte brašno, so i šećer. U toplo mleko ulijte kvasac i dobro promešajte da nema grudvica. Uliti brašno zajedno sa uljem i jogurtom. Dobro mesite testo najmanje 10 minuta. Pokrijte ga krpom i ostavite da tako stoji oko sat vremena. Razvaljajte ga na debljinu od oko 2 centimetra. Po testu rasporedite kockice omekšalog maslaca, pa ga još jednom premesite. Još jednom razvaljati u veliki krug debljine oko 1 cm. Testo izrežite na jednake trougliće, pa svaki zarolajte. Kroasane slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite ih u hladnu pećnicu pa upalite na 200 stepeni i kad se zagreje pecite ih još 10-15 minuta.

Prijatno! 

BONUS VIDEO: