RECEPT ZA CIMET ROLNICE: Mekane kao DUŠA osvojiće vas na prvom zalogaju, TAJNA je u ovom sastojku!


IZVOR: M.O. - 06.09.2023 | 15:34


Svi oni koji obožavaju testo, biće oduševljeni sa ovim receptom!

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ Views on the road
RECEPT ZA CIMET ROLNICE: Mekane kao DUŠA osvojiće vas na prvom zalogaju, TAJNA je u ovom sastojku!

Svima su poznate cimet rolnice ili kako mnogi kažu "pužići od cimeta". Ovaj kolač je toliko popularan da ima u i svoj nacionalni dan koji se obežava 4. oktobra u Švedskoj.

Pripremaju se od testa, koje se premazuje filom, valja u veliku rolnu pa seče na manje koje se potom peku ili prže. Kada su gotove prelivaju se belom glazurom.

Sastojci:


Za testo:
 
  • 4 šolje brašna + 3 kašike
  • pola šolje šećera
  • prstohvat soli
  • 85 g putera + 3 kašike
  • 1 šolja mlakog mleka
  • 7 g instant kvasca
  • 1 jaje

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ Views on the road

Rolnice sa cimetom

 

 

Za punjenje:

  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 2 kašike cimeta 
  • 84 g omekšanog putera
  • Za glazuru:
  • 120 g krem sira
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 kašike mleka

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer i so. U posebnoj posudi pomešajte mleko, puter i kvasac. Ostavite mešavinu kvasca da odstoji 10 minuta. Dodajte u mešavinu brašna i zamesite testo. Dodajte jaje i mutite minut. Dodajte 3 kašike putera i mesite 3 minuta dok ne dobijete glatko testo. Prebacite u veliku podmazanu posudu. Pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Pomešajte sve sastojke za punjenje ( šećer, cimet i puter). Ponovo premesite testo rukama i oklagijom ga razvucite u pravougaonik. Po celom testu rasporedu fil. Uvaljati u rolnu. Isecite na manje rolnice. Stavite u posudu za pečenje, poklopite i ostavite da odstoji još 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 C. Pecite 20 minuta ili dok ne porumene na vrhu. Umutiti sve sastojke za glazuru. Prelijte rolnice sa cimetom čim ih izvadite iz rerne.

Prijatno!

BONUS VIDEO: