ZABORAVITE NA AJVAR I PINĐUR: Ovaj sos za ZIMNICU se sprema za tren oka, ne treba ni da sterilišete TEGLE!


IZVOR: M.O. - 05.09.2023 | 12:40


Bez ljuštenja, kuvanja i sterilisanja tegli, olakšaće vam duplo posao!

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ
ZABORAVITE NA AJVAR I PINĐUR: Ovaj sos za ZIMNICU se sprema za tren oka, ne treba ni da sterilišete TEGLE!

Septembar je vreme kada domaćice spremaju zimnice, a često čekaju priliku da voće i povrće budu na sniženju kako bi se prihvatile ovog zadatka.

U ovom periodu, ajvar i pinđur postaju aktuelni, a iskusne domaćice su otkrile svoje trikove za olakšano ljuštenje paprika, guljenje paradajza, i čak pripremu džemova bez šećera.

Pored tradicionalnih recepata, želimo da vam predstavimo i brz i jednostavan način pripreme slane zimnice.

Zašto biste se mučili sa sterilisanjem tegli i dugotrajnim procesima kiseljenja povrća kada možete pripremiti paradajz za zimu za samo nekoliko sati bez većeg napora?

Jedno korisno jelo koje je takođe neophodan sastojak mnogih srpskih specijaliteta, a takođe i odlična opcija kada nemate vremena za klasičnu pripremu zimnice, jeste sos od paradajza.

Foto: Republika.rs

Sos od paradajza

 

Evo kako ga pripremiti:

Prvo, temeljno operite sve povrće. Zatim isecite paradajz na polovine, ili čak na četvrtine, ako želite. Rasporedite ga po dubokom plehu i posolite po ukusu (ako volite manje slanu varijantu, možete smanjiti količinu soli ili je izostaviti).

Pecite paradajz u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni Celzijusa. Vreme pečenja će varirati, ali obično će trajati između sat i sat i po. Povremeno proverite kako se povrće peče, a ključno je da se višak vlage ispari i da plod omekša.

Nakon pečenja, izvadite paradajz iz rerne i ostavite ga da se ohladi. Zatim ga ispasirajte kroz krupnije sito kako biste dobili glatki sos.

Dobijeni sos od paradajza prelijte u silikonske kalupe i stavite ih u zamrzivač. Kada se sos dovoljno stegne, prebacite ga u kesice i ponovo ga stavite u zamrzivač.

BONUS VIDEO: