HURMAŠICE - TRADICIONALAN RECEPT PRAVO IZ BOSNE: Uvek obožavane, a od njih miriše cela kuća


IZVOR: N.J. - 29.07.2023 | 14:40


Da li volite specijalitete koji dolaze iz Bosne?

Foto: YouTube/ kuhaj i peci
HURMAŠICE - TRADICIONALAN RECEPT PRAVO IZ BOSNE: Uvek obožavane, a od njih miriše cela kuća

Hurmašice su nadaleko prepoznatljive kao preukusan, tradicionalan slatkiš. To je omiljena poslastica svih generacija, a neki su čuli i za naziv dudovi i brdarice. Kako god da ih vi nazivate, svakako su preukusne. Biće još lepše ako ih ostavite preko noći da se fino natope, e tek tako oduševićete se ukusom! Pogledajte kako se spremaju na tradicionalan način.

Sastojci:

Dva jajeta

Dve šolje šećera

Dve šolje ulja

Brašno po potrebi

Pola praška za pecivo

Agda:

Devet šoljica šećera

Jedanaest šoljica vode

Jedan limun

Foto: YouTube/ kuhaj i peci

Priprema hurmašica

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom i uljem, a potom postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo da bi testo bilo srednje gusto. Od tog testa napravite kuglice malo veće od oraha i malo ih spljoštite. Ređajte ih u pleh koji ne podmazujete i pečete na 200 do 220 stepeni dok ne porumene.

Dok se peku, vi možete praviti agdu. Sjedinite šećer i vodu i mešate dok se lepo ne rastopi. Dodajte sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom (odnosno preliv ne treba kuvati) i poklopiti da se testo ohladi i upije tečnost.

Da li ćete ih uskoro praviti?

BONUS VIDEO: