ZASTRAŠUJUĆE! OVAJ SLATKIŠ MOŽE DA UGUŠI DETE BEZ MOGUĆNOSTI DA MU IKO POMOGNE! Oglasila se majka koja je svedočila tome (FOTO/VIDEO)


IZVOR: N.J. - 04.07.2023 | 21:10


Ovaj video pokazuje zbog čega sledeći slatkiš nije bezbedan!

Foto: Unsplash/ Jeremiah Lawrence
ZASTRAŠUJUĆE! OVAJ SLATKIŠ MOŽE DA UGUŠI DETE BEZ MOGUĆNOSTI DA MU IKO POMOGNE! Oglasila se majka koja je svedočila tome (FOTO/VIDEO)

Mančmelou je nešto što prema rečima bolničara nikako ne smete da dete deci. Ova slatka poslastica omiljena većini predstavlja ozbiljan rizik od gušenja i nisu prikladne za decu mlađu od četiri godine. Niki Džukarts ističe da postaje izuzetno lepljiv kada se žvaće, što ga čini teškim za gutanje. Takođe, može se zaglaviti u grlu, sprečavajući dete da diše. 

Bivša radica hitne medicinske pomoći, koja vodi stranicu za sigurnost dece Tiny Hearts Education, podelila je snimke na Instagramu kako bi ilustrovala opasnosti.

- Zbog toga je mančmelou tako visokorizična hrana za gušenje i zato ih ne dajem deci mlađoj od četiri godine. Njihov okrugli oblik znači da bi mogli potpuno blokirati ceo disajni put. Kada su mokri, postaju lepljivi i teže ih je progutati, te ih je teže izbaciti iz disajnih puteva - objašnjava.

Foto: pixabay.com

Mančmelou

Takođe, ona pokazuje šta se događa kada zrno grožđa zapne u detetovom disajnom putu u odnosu na mančmelou. Grožđe se lako izbaci nakon nekoliko leđnih udaraca, ali ovaj slatkiš ostaje na mestu. Da bi bio sigurniji, ona predlaže nekoliko izmena:

- Pokušajte ih izrezati na manje komade ili ih umesto toga zamenite sa mini slatkišima. Modifikovanje hrane je odličan način da ona postane sigurnija za dete - objašnjava.

Roditelji su preplavili odeljak s komentarima i zahvalni su joj na savetima.

- Osećam se kao da toliko ljudi ovo ne zna. Sjajno je informisati i podeliti - napisala je jedna mama.

- Svedočila sam ovome iz prve ruke kao majka. Okrenula sam se na trenutak dok je dete ovo jelo i sve je veoma brzo krenulo nizbdro - napisala je druga mama, a prenosi "Sun".

BONUS VIDEO: