"VAŽNO JE DA SE DANAS PODSETIMO ŠTA NAS SPAJA" ! Vučić se obratio na ceremoniji obeležavanja Dana Evrope!

Autor:

Vesti

09.05.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan Evrope se obeležava u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

"VAŽNO JE DA SE DANAS PODSETIMO ŠTA NAS SPAJA" ! Vučić se obratio na ceremoniji obeležavanja Dana Evrope!

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Botaničkoj bašti ”Jevremovac”.

Predsednika Vučića dočekao je šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Obraćanje Vučića

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug News Agency official

Aleksandar Vučić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je članstvo u Evropskoj uniji strateška i stalna pozicija Srbije koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom.

Govoreći na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, koju je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, Vučić je rekao da je to nekada manje, a nekada više popularno, ali da se neće menjati.

- Verujem da i mi možemo da doprinesemo, bar u nekim stvarima, onome što je dobro za Evropu. Da, mislimo da pripadamo Evropi, mislimo da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na Evropskom putu, bilo to popularno ili ne. Nekada je manje, nekada je više popularno, ali je to naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom - poručio je Vučić.

Dodao je da se, u skladu sa tom porukom, nada da ćemo imati i više dobrih poruka iz Brisela u narednom periodu, pre svega što se tiče otvaranja daljih klastera, daljeg napredovanja Srbije na Evropskom putu.

- A mi ćemo morati da se potrudimo da važne uslove, reformske uslove, ispunimo i u pogledu vladavine prava, slobode medija. Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama i da ispunimo ono što ste vi nazvali uslovima i siguran sam da će vlada Miloša Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanje tih zadataka. A vama hvala što o Srbiji brinete, što Srbiju poštujete - rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga.

 

- Ne želim da govorim, ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti slušamo bespogovorno koliko bi možda bilo bolje po nas, ali verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i da pričamo o budućnosti i tome šta je pred nama - rekao je Vučić.

On je u svoje i ime građana Srbije još jednom čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope.

- Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati.

Naglasio je da Srbija izuzetno poštuje EU i da želimo da joj se približimo što je moguće pre.

- Nastavićemo da radimo. I vama lično, dragi Emanuele, mnogo hvala na posvećenosti, mnogo hvala na napornom radu, mnogo hvala što ponekad razumete i našu kapricioznost i hvala što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije.

Obraćanje Emanuela Žiofrea

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Emanuel Žiofre

 

Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu našim građanima i životnim standardima, rekao je Emanuel Žiofre.

- Sa 27 zemalja članica, EU je postala snažniji geopolitički igrač, koji je preuzeo akcije vezano za klimatske promene, borbu protiv kovida... Obezbeđena je zaštita za više od 4,1 miliona izbeglica iz Ukrajine. Zahvalio bih se Srbiji i građanima Srbije za svu podršku koju su pružili Ukrajini.

- Traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice. Paralelno sa tim, potrebno je da se i mi pripremimo za članstvo. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada zemlje kandidati i sada postoji nova prilika koju i Srbijaz zajedno sa svim zemljama Balkana treba da iskoristi.

- Intenzitet za Srbiju po glavi stanovnika će za Srbiju biti jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz kohezionog fonda. EU je potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridružite njenom evropskom domu, gde i pripadate s pravom. To zahteva stalne napore da se reformiše zemlja, politička volja da se one sprovedu i takođe hrabrost da se sva teška pitanja reše u tom procesu. I zato se u tom kontekstu radujem saradnji sa novom Vladom Srbije.

Na prijemu u Botaničkoj bašti su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

Ceremonija je počela izvođenjem himne "Bože pravde".

U Evropi je juče, 8. maja obeležen Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju danas, 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Ena

09.05.2024 18:45

Vučić prisustvom na obeležavanju Dana Evrope pokazuje da je Srbija na Evropskom putu.

dulence

09.05.2024 18:45

na danasnji dan je velika ruska crvena armija pobedila nacisticku nemacku

Elena

09.05.2024 18:52

Ocekujemo prenos i obracanje Vucica!

Nena

09.05.2024 18:55

Veoma lepo od predsednika Aleksandra Vučica što prisustvuju ovom prijemu povodom Dana Evrope!