NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN ZA ČIŠĆENJE VIŠANJA: Bez muke i NEREDA uz pomoć OVE dve stavke biće gotove za tren oka!


IZVOR: M.O. - 27.07.2023 | 11:33


Ovo je jedan od bržih i jednostavnijih načina za čišćenje višanja.

Foto: youtube.com/printscreen
NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN ZA ČIŠĆENJE VIŠANJA: Bez muke i NEREDA uz pomoć OVE dve stavke biće gotove za tren oka!

Svaki način čišćenja višanja zahteva vreme, čak i kada imate onu spravicu za vađenje koštica.

Pogledajte kako da na jednostavan način očistite višnje, a da one ostanu cele. Potrebna vam je čvršća slamčica ili žica od miksera. Višnje operite, skinite peteljke i kroz rupu na višnji uz pomoć slamčice ili drške od žice miksera istisnite koštice.

Pogledajte detaljno: 

Preporučuje se vinska flaša jer ima uži otvor kako bi na njega mogli staviti voće, a da vam ne propadne unutra.

Stavite višnju ili trešnju na otvor i probodite je štapićem. Koštica će ostati u flaši, a vi ćete imati voćku spremnu za jelo ili pripremu kolača. Ovim načinom ćete olakšati pripremu poslastica, a nećete imati nered kakav inače ostaje nakon tog posla.

Sada kada ste ih očistili, možete da napravite ovaj slasan kolač sa višnjama:

Sastojci: 

  • Pet jaja
  • 300 g šećera
  • jedna kesica vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • jedna kesica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • 30 g griza

Foto: pixabay.com

Starinski kolač sa višnjama.

 

Za posipanje:

  • prah šećer

Priprema

  • Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini.
  • Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.
  • Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice.
  • Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).
  • Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo.
  • Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.
  • Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta.
  • Seći na kocke i posuti prah šećerom.

BONUS VIDEO: