HRANA KOJA VAŽI ZA NEZDRAVU NIJE NI BLIZU ISTINE: Na listi je i ČOKOLADA, a oko jedne namirnice vodi se BORBA iako je mnogo važna za funkcionisanje štitne žlezde


IZVOR: N.J. - 03.04.2023 | 14:11


Sledećih šest namirnica važe za nezdrave, a to nije ni blizu istine.

Foto: Izvor: Unsplash/ Allef Vinicius
HRANA KOJA VAŽI ZA NEZDRAVU NIJE NI BLIZU ISTINE: Na listi je i ČOKOLADA, a oko jedne namirnice vodi se BORBA iako je mnogo važna za funkcionisanje štitne žlezde

Sigurno često pomislite za neku hranu kako "nije dobra" za dijetu ili nije zdrava. Mnoge namirnice izbegavamo iz ubeđenja da nam ne služe u našem načinu ishrane, a zapravo mogu biti odlične. Dijetetičar Džoi Kros sastavio je spisak namirnica koje važe za loše i time objasnio da se čak isplati za organizam jesti sledeće.

1. Makadamija

To je pečeni, slan orah. Oni su dovedeni u pitanju zbog broja kalorija i masti, a nisu ni tako pristupačni zbog cene.

-  Makadamija orasi sadrže dobru količinu protuupalnih mononezasićenih masnoća (iste masnoće koje ima u maslinovom ulju, ali više u ovim orasima). Da, imaju manje proteina i vlakana od ostalih orašastih plodova, ali zbog većeg udela masnoće pomoći će vam da ostanete siti jednako dobro kao da jedete i druge orašaste plodove (kao što su bademi, orasi). Konačno, oni su takođe izvor minerala u tragovima koji su važni za mnoge funkcije, uključujući zdravlje štitne žlezde i kostiju, a imaju takođe i cink, magnezijum, kalcijum, hrom i gvožđe - objašnjava Džoi Kros.

Foto: pixabay.com

Orah u činiji

2. Žumanca

I sami ste sigurno videli kako mnogi na dijetama jedu belanca u neograničenim količinama, a žumanca nikako! Imaju lošu reputaciju zbog visokog udela masti i holesterola. Jedno žumance sadrži oko 70 mg holesterola. Dok za nekoga sa visokim holesterolom oni možda nisu dobra opcija, većina će upravo sada saznati da veliki deo holesterola u krvi proizvodi naše telo, a ne unosimo ga ishranom.

Foto: Shutterstock

Omlet u tiganju

3. Beli krompir

Smatra se čistim "skrobom" s malo hranjivih materija.  Zapravo sadrži oko dva puta više kalijuma za zdravlje srca, koji pomaže u ravnoteži šećera u krvi i dovodi elektrolite u mišiće, a od slatkog krompira sadrži i više vlakana. Iznenađujuće za mnoge, oni sadrže oko 2-3 grama šećera manje od slatkog krompira. 

Foto: YouTube/ Ukusni život

Pljeskavice od krompira

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je često na popisu "ne" zbog visokog udela masti, kao i količine kalorija koje sadrži. Međutim, postoje neka bitna istraživanja u tom pravcu, poput činjenice da pomaže u podsticanju rada metabolizma i u smanjenju sala na stomaku. 

Foto: pixabay.com

Kokosovo ulje u tegli

5. Čokolada

- Često me zovu klijenti koji mi govore da osećaju grižu savesti jer jedu čokoladu. U prevelikim količinama (kao i bilo šta drugo) čokolada može biti loša, ali umereno i kada odaberete tamnu čokoladu umesto one sa više prerađenog šećera, zapravo je prilično zdrava za vas. Kakao prah sadrži flavonoide koji su zdravi za srce i takođe mogu pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja zbog starenja, a postoje i neka istraživanja koja pokazuju da je tamna čokolada korisna i za sportiste.

Foto: shutterstock

Otopljena čokolada

6. Kokice

Kokice možete kupiti sa različitim ukusima, a neki su više prerađeni od drugih i naravno nisu svi zdravi. One koje nisu GMO su odličan međuobrok i imaju malo kalorija. Trik za pravljenje zdravih kokica je izbegavanje spremanja u mikrotalasnoj, napravite ih sami.

BONUS VIDEO: