PIĆE KOJE MIRIŠE NA PRAZNIKE: Spremite kuvano vino po dobro poznatom receptu


IZVOR: N.J. - 11.01.2023 | 08:20


Piće koje miriše na zimu, duge i hladne šetnje.

Foto: shutterstock
PIĆE KOJE MIRIŠE NA PRAZNIKE: Spremite kuvano vino po dobro poznatom receptu

Kada dođe zima, ovo piće donekle je nezamenjivo. Asocira na duge šetnje po snegu, dok kuvano vino ispunjava telo toplinom. Kuvano vino posebno je popularno tokom Božića i Nove godine.  Na našim prostorima najčešće se pije za praznike odnosno slave, Badnje veče i Božić. Da bi ispalo baš onako kako treba, morate ispoštovati neka pravila tokom prpreme.

Važna pravila:

- kuvano vino ne sme da proključa kao na primer kafa

- pije se uglavnom iz visokih čaša, tako piće duže zadržava toplotu

- ako priprema sadrži vodu, onda ona se ne sme da proključa, (a uglavnom sadrži)

Foto: Shutterstock

Konzumiranje belog vina uz obrok

Priprema crnog vina:

150 mililitara slatkog crnog vina

Jedna trećina limuna

Karanfilčić i cimet

50 mililitara likera od višanja

Sipajte vino u vatrostalnu posudu. U to dodajte liker i stavite smesu na vatru. Tečnost treba da dođe do ključanja, ali da ne proključa. Nakon toga u piće možete dodati tanko narezan limun i začine. Kuvano vino treba da stoji još 15 minuta, a topli napitak se može sipati u šolje. Ovaj recept za kuvano vino smatra se najjednostavnijim, prenosi "stale.ru".

Foto: pexels.com

Muškarac i žena uživaju u čaši vina

Kuvano vino - drugi recept:

Potrebno vam je: 400 mililitara crnog vina, 75 mililitara konjaka, 50 mililitara votke, 50 grama šećera, rendani muškatni oraščić, prstohvat karanfilića, nekoliko prstohvata cimeta i 2 graška aleve paprike.

Vino se mora sipati u posudu prekrivenu posebnim emajlom. Tu dodajte šećer i sve začine. Posudu sa pićem treba zapaliti. Kada se kuvano vino zagreje, potrebno je u njega sipati sve ostale alkoholne sastojke i ponovo prokuvati, ali ne da proključa. Nakon toga, piće treba sipati u termos i ostaviti da stoji oko sat vremena.

BONUS VIDEO: