NAJBOLJI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ: Na ovome su stasavale generacije hrabrih junaka


IZVOR: Republika - 17.10.2021 | 20:14


Svako domaćinstvo ga sprema, a evo kako se pripremao za vojnike u doba stare Jugoslavije...

Foto: youtube/Snogu kod Eldina

Ilustracija

 

Mera je za litar pasulja, a recept je originalan.

Ovako se pripremao pasulj po "normativu" JNA.

Sastojci: 

- 240 grama pasulja

- 16 grama pšeničnog brašna tip 800 

- 20 grama šargarepe 

- 30 grama svežeg crvenog luka

- Prstohvat sušene paprike

- Tri manja čena svežeg belog luka

- 30 grama masti ili ulja

- Prstohvat mlevene crvene paprike

- Prstohvat crnog bibera

- Oko 20 grama dodatka jelima (začin C)

- Dva-tri lista lovora

- So po ukusu

- Kašika seckanog peršuna

Priprema: 

Pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi desilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 sata.

Zatim ocediti vodu, pa pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom tako da ga voda prekrije i kuvati 10-15 minuta. Nakon toga ocediti vodu pa naliti vrelu, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da kuva, uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj upola kuvan, dodati ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrejati dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno seckan beli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmešati. Kad pasulj omekša dodati dodatak jelima (Začin C ili neki sličan), posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva.

Vojnički pasulj sa zaprškom kuvati na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga, kad je vatra isključena, dodati mleveni biber, sitno seckani peršunov list. Po potrebi dosoliti vojnički pasulj.

Napomena: Važno je znati da se vojnički pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.