(VIDEO) Pre bojenja prvo izbelite jaja: OVO JE NAJBRŽI I NAJLAKŠI NAČIN NJIHOVE PRIPREME!


IZVOR: Republika - 22.04.2021 | 09:22


Farbanje jaja jedna je od najradosnijih porodičnih događaja. Pripreme za Uskrs su u toku, a pored uređivanja doma i dekoracije, vreme je i za šaranje jaja.

Foto: printskrin/Jutjub

Jaje

Da bi vaša uskršnja jaja savršeno primila boju - veštačku ili prirodnu, potrebno je da ih pre toga izbelite.

Iako u prodavnicama možemo naći bela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih, pa i nisu najpraktičnija za farbanje.

Naime, sve što vam je potrebno već imamo u kući. Alkoholno sirće i voda izbeljuju ljusku jajeta, a kasnije kod farbanja boja se bolje prima i intezivnije izgleda. 

Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba su alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.

Foto: pixabay.com

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, te ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se pene. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Na kraju jaja obrišite krpicom ili salvetom, ali vrlo pažnjivo da ljuska ne bi pukla. Nakon ovog tretmana možete preći na šaranje bojama kojima želite.