RECEPT ZA NAJBOLJE PERECE! Neverovatno ukusne, spolja hrskave, unutra mekane


IZVOR: Republika - 21.04.2021 | 13:06


Omiljeno pecivo za doručak većini ljudi su upravo perece.

Foto: pixabay.com

Proveren recept za mekane perece

Mirisnim, svežim, vrućim perecama iz pekare retko ko može da odoli. Međutim, nisu uvek takve dostupne. Zato je idealno imati dobar i proveren recept za mekane perece, koje uvek možete napraviti sami kod kuće.

Kada jednom probate ovako pripremljeno pecivo, uvek će biti vaš prvi izbor.

Sastojci: 

800 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
500 ml tople vode
1 dl ulja

Za slani preliv:

50 gr brašna
20 gr soli
60 ml vode

* ili krupna morska so, susam, kim za posipanje

Foto: pixabay.com

Priprema:

Kvasac sa malo tople vode, od ukupne količine, i šećerom razmutite i sačekajte da proradi.

U posudu za mešenje sipajte brašno, so, dodajte nadošli kvasac, ostatak tople vode i ulje. Umesite testo prvo varjačom, a onda rukom. Posudu ostavite sa strane da testo naraste i udvostruči se.

Za to vreme priremite slani preliv. U manjoj posudi izmešajte so i brašno, pa dodajte polako hladnu vodu i umutite sve u homogenu smesu, bez grudvica.

Smesa treba da bude prilično gusta, ali da može da curi sa kašičice.

Naraslo testo premesite i podelite na 10 delova, svaki deo oblikujte u lopticu, pokrijte krpom i ostavite da narasta još 10 minuta.

Potom svaki komad razvaljajte u dugačku nit od oko 70 cm i savijte u oblik perece. Savijenu perecu, sa šavovima na dole, stavite na pleh.

Rernu zagrejte na 250 stepeni i pecite perece dok blago ne porumene. Tada ih prelijte slanim prelivom i vratite još 5 minuta u rernu dok se blago ne zarumene, a preliv osuši.

* Ukoliko perece pravite sa kimom, morskom solju ili susamom, na još nepečeno testo stavite posip po izboru i pecite.

Izvadite perece iz rerne i uživajte u njihovom ukusu!

Prijatno!