Trikovi vrhunskih kuvara za SAVRŠEN RUČAK: Koja vrsta LUKA ide u koje jelo?


IZVOR: Republika - 17.11.2020 | 12:46


Luk je osnova brojnih recepata, a sve se svodi na to kako ga upotrebljavate. Međutim, kako odlučiti koja je vrsta luka prikladna za koje jelo?

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Što se tiče ukusa, žuti (crni) luk je najprilagodljiviji i s njim je najmanja šansa da ćete pogrešiti.

Međutim, postoji još jedan znak koji možete slediti pri odabiru luka koji stavljate u jela – vaša creva. Neki ljudi imaju problema s probavom jer jedu određene vrste luka. Osim probave, nekima je možda bolje jesti sporo kuvani luk nego sirove naseckane komadiće.

Ako se nakon konzumacije određene vrste luka osećate naduto ili vas muči probava, onda možda ta određena sorta ili način kuvanja nije za vas. Luk je sjajan izvor hranjivih sastojaka. Bez obzira na to koju vrstu odabrali, svaka vrsta sadržava dobru dozu antioksidanasa, ističe net.hr.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pet vrsta – pet namena

Postoje određene smernice vrhunskih kuvara kada je reč o dodavanju luka u jela:

Crveni luk: slasnog je ukusa kada se peče na žaru, a možete ga jesti i sirovog, ​​u sendvičima ili s ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.

Beli luk: ova je sorta standard kada pravite supu, sosove i mnoga tradicionalna jela.

Foto: Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Foto: Ilustracija

Žuti (crni) luk: njega najviše koristimo u jelima kao što su variva ili razna pečenja.

Slatki luk: izvrsnog je ukusa kada se karamelizuje i koristi za vrhunska jela ili u marmeladama od luka.

Mladi luk: možete ga koristiti na mnoge načine; dinstati, umešati u supe, salate, namaze, sosove ili ga jesti sirovog.