ČUVAR ZDRAVLJA: Evo zašto je ovas odbrana od srčanih oboljenja


IZVOR: E. S. T. - 02.11.2017 | 04:14


Konzumiranje žitarica od celog zrna smanjuje rizik za razvoj hroničnih, srčanih, kao i šećerne bolesti, koje su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, dok su povišene vrednosti holesterola u krvi vodeći faktor rizika.

Foto: pixabay.com

OVAS - Najbolji izvor vlakana potrebnih za rad organizma

Svako smanjenje ukupnog serumskog holesterola i LDL holesterola (ili lošeg holesterola) smanjuje rizik za koronarnu bolest. Promena načina ishrane uvek je prva linija odbrane, a samostalno ili uz lekove za smanjenje holesterola predstavlja siguran i praktičan pristup lečenju, kaže doc. dr sc. Milka Popović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Preporuke za pravilnu ishranu nedvosmisleno ukazuju na značaj konzumiranja žitarica od celog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj hroničnih bolesti, uključujući i srčane bolesti, pre svega koronarnu bolest, povišen krvni pritisak, ali i šećernu bolest tipa dva. Pretpostavlja se da su povoljni uticaji žitarica od celog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim delom zasnovani na delovanju dijetnih vlakana.

- Iako karakteristična, ishrana Evropljana podrazumeva jeftinije žitarice, poput pšenice, pirinča i kukuruza, pažnja naučnika usmerena je na povoljne uticaje ovsa (zobi), žitarice koja je bila veoma popularna u ishrani ljudi, ali čija je proizvodnja poslednjih decenija značajno smanjena. Ovas je žitarica posebno bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida - objašnjava dr Popović.

Rezultati brojnih studija pokazuju da upravo ovas sadrži značajne količine beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna kojem se pripisuju povoljni uticaji na zdravlje, kao i da konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrednosti serumskih masnoća - LDL holesterola, odnosno ukupnog holesterola. Preporučeni unos beta-glukana može se obezbediti kroz različito pripremljen ovas i proizvode koji ga sadrže: ovsene pahuljice i seckani ovas, mekinje ovsa, kao i proizvode koji sadrže različite oblike ovsa - musli, žitarice i kaše, žitne štanglice i druge. Rastvorljivi beta-glukan u kontaktu s vodom daje viskozni rastvor koji povećava osećaj sitosti.