Našli smo najbolji recept za čuveni ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA: Evo šta treba da radite da bude vazdušast!


IZVOR: coolinarka.com, Republika - 07.10.2020 | 16:22


Starinski kolač koji su pravile naše bake... Čini se kako ne može biti jednostavniji, a opet zahteva zavidno kulinarsko umeće kako bi bio vazdušast i mekan, a ne žilav i gnjecav! Zato vam donosimo ovaj odličan recept...

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sastojci

  • 5 jaja
  • 1,5 čaša šećera (300 gr)
  • 1 čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 gr jogurta)
  • 1 čaša ulja (170 gr)
  • 2 čaše brašna ( ukupno 270 gr)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 - 500 gr višanja
  • malo prah šećera za posipanje kolača
  • vanil šećer
  • čaša = 2 dl

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.

Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.

Mutiti još malo, pa odložiti mikser.

Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.

Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.

Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.

Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.