Kako da znate da li su jaja pokvarena i kako da im produžite rok trajanja?


IZVOR: Republika - 16.05.2020 | 03:14


Jaje je osnovna namirnica koja se može jesti na milion načina, i sastojak je velikog broja recepata.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Međutim, ne traju zauvek. Ako se s vremena na vreme susretnete s kutijom zaboravljenih jaja u frižideru, vrlo verovatno ste se zapitali mogu li se pojesti ako im je istekao rok trajanja.

Pre svega, datum utisnut na većini kutija zapravo označava rok do kog se jaja mogu prodati i tehnički se razlikuje od roka trajanja, kako navodi časopis "Women’s Health".

- Sve dok jaje nije pokvareno, može se pojesti - kaže nutricionistkinja Keri Gans, prenosi "Ljepotaizdravlje.hr".

Kako znati jesu li jaja pokvarena?

Odgovor na to pitanje može dati izgled jajeta. Ako je ljuska prekrivena kapljicama, izgleda glatko ili uočavate bilo kakvu drugu promenu, bolje je baciti jaje.

Takođe, jaje možete ubaciti u čašu vode. Ako pluta, verovatno je pokvareno, kako kaže Gans.

Trula jaja imaju neprijatan miris, a žumance u njemu može biti ružičaste boje, što ukazuje na prisutnost bakterija.

Kako produžiti rok trajanja jaja?

Kupujte jaja na kojima je istaknut duži rok i obavezno ih držite u frižideru. Nikad ih nemojte vaditi i ostavljati na vazduhu duže od dva sata kako biste izbegli rast bakterija. Još jedan savet stručnjaka jeste da ih odlažete na police u frižideru, a ne u vrata jer je u tom delu temperatura viša.

Budite oprezni jer jaja mogu dovesti do trovanja koja se manifestuju mučninom, povraćanjem i prolivom, a najčešći uzrok je bakterija salmonela.