(RECEPT) Nije jabuka iz raja, ali ukus je rajski: Hrskavi kolutići luka koji su opčinili ceo svet!


IZVOR: Kristina NOVAKOVIĆ - 06.04.2020 | 03:14


Pohovani luk je jedna od onih stvari koje kada probate, toliko se navučete da mahnito svima koje poznajete poturate "pod nos", jer jednostavno - to ne smeju da propuste! Zbog ovog će vam, zasigurno, biti zahvalni!

Foto: Republika

Neodoljivi hrskavi kolutići

Osim neodoljivog ukusa, prednost pohovanog luka je i ta što se vrlo jednostavno sprema, pa je pogodan i za početnike u kuhinji... A ima li boljeg recepta za uplivavanje u svet kulinarstva?

Recept se odnosi na pripremu tri malo veća luka. Ukoliko želite da ispohujete više ili manje od 3 luka, prilagodite mere sastojaka željenoj količini.

Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash

Foto: Ilustracija

Potrebno je:

3 luka

300g brašna

1 prašak za pecivo

200g prezli

so

2 jaja

oko 400ml ulja

200ml mleka

Priprema:

1. Luk iseći na kolutove i odvojiti prstenove.

Bitna napomena: Potrudite se da kolutovi budu malo deblji kako bi se sve bolje zalepilo, a samim tim bilo i hrskavije, umesto da se raspadne!

2. U činiji pomešati brašno i prašak za pecivo.

3. U tu mešavinu uvaljati sve kolutove luka.

Foto: Republika

Kolutovi luka uvaljani u brašno

4. Umutiti jaja viljuškom, a onda dodati mleko i nastaviti da mešate.

5. U smesu dodati prethodno pomešano brašno i prašak za pecivo, kao i prstohvat soli.

6. Sve to dobro umutiti kako bi se sastojci sjedinili.

 

 

7. Kolutiće luka, potom, umačite u tu masu, pa u prezle.

8. Tako paniran luk pržite u vrelom ulju, obostrano.

9. Pri vađenju iz ulja, savetujemo da ostavite kolutiće na salveti ili papirnom ubrusu kako bi se ocedili od viška ulja. POGLEDAJ GALERIJU

Ovako pripremljen hrskavi luk, savršeno se slaže uz pivo. Možete dodatno ugoditi svojim nepcima, ukoliko dodate i umak za kolutiće.

Prijatno!