(RECEPT) Kao duša: Hleb bez kvasca za pola sata, tajna leži u OVOM sastojku


IZVOR: Republika - 26.03.2020 | 09:00


U ovim vanrednim okolnostima trenutno je teško nabaviti kvasac u prodavnicama i marketima, ali hleb može da se napravi i bez njega. Sve što je potrebno jeste da umesto kvasca ubacite prašak za pecivo.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Potrebni sastojci:

- 285 ml hladnog mleka,

- 225 g belog brašna, zatim

- 150 g brašna,

- 25 g praška za pecivo,

- 25 g maslaca,

- 1 kašičica soli,

- malo šećera.

Priprema:

Pomešajte mleko i brašno (285 ml hladnog mleka i 225 g belog brašna) u jednu posudu i prekrijte je krpom da odstoji 30 minuta. Zatim u drugu posudu pomešajte ostale sastojke (150 g brašna, 25 g praška za pecivo, 25 g maslaca, 1 kašičica soli, malo šećera) i konstantnim mešanjem ih dobro sjedinite. Ostavite da odstoji 30 minuta.

Nako što je prošlo pola sata, sadržaj iz obe posude pomešajte i snažnim pokretima mešajte kako bi ste obe smese sjedinili. Nakon toga testo oblikujte u loptu, stavite ga u posudu za pečenje koju ste prethodno dobro podmazali, pa prekrijte masnim papirom i još jednom posudom kako bi testo zadržalo vlažnost.

Sve to zajedno stavite u rernu zagrejanu na 210 stepeni i pecite 30 minuta. Nakon pola sata pečenja, sklonite posudu i papir, i tako otkriven hleb pecite još 10 minuta.