KONOPLJA KAO SUPERHRANA: Dar iz prirode poznat hiljadama godina izlečiće spektar bolesti


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 11.03.2019 | 04:14


Ova biljka sadrži idealan balans hranljivih materija. Konzumacijom semenki poboljšaćete svoje mentalno zdravlje, sprečiti nastanak dijabetesa i regulisati krvni pritisak.

Foto: pixabay.com

Samo konzumacija semenki konoplje može da spreči pojavu raznih srčanih bolesti

Lekovitost konolje, pravog dara prirode, poznata je već hiljadama godina, a kao lekovita biljka posebno se koristila u drevnoj kineskoj medicini. Smatra se da je konoplja najstarija biljka koju su ljudi uzgajali, pa čak i prva biljka koju je čovek zasadio, a da o tome postoje brojni dokazi.

Konopljina popularnost je i danas velika, a mnogi je nazivaju i superiornom biljkom, pre svega zbog visoke koncentracije proteina i odličnog balansa hranljivih materija u sebi.

ŠTITI SRCE

Foto: pixabay.com

Ova lekovita biljka najkompletniji je izvor hrane na Zemlji i ima najviše hranljivih materija u tako savršenom odnosu. Nijedan drugi izvor hrane ne snabdeva sa toliko proteina i esencijalnih ulja koji se tako idealno slažu. Semenke konoplje bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima A, D, E i B. Semenke konoplje pružaju niz zdravstvenih dobrobiti, podstiču zdravo mršavljenje, smanjuju loš holesterol i regulišu krvni pritisak, poboljšavaju cirkulaciju i imunitet, povećavaju energiju, regulišu optimalnu kontrolu šećera.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti. Najznačajnije delovanje imaju na kardiovaskularni sistem. Samo konzumacija semenki konoplje može da spreči pojavu raznih srčanih bolesti.

Takođe, masne kiseline pomažu u otklanjanju upala, koje mogu da uzrokuju brojne zdravstvene probleme kao što su visoki krvni pritisak i slaba cirkulacija. Semenke konoplje sprečavaju zgrušavanje krvi, aritmiju srca, sužavanje krvnih sudova.

PROTIV RAKA

Razne studije pokazuju i da je nedostatak esencijalnih masnih kiselina povezan sa rastom ćelija karcinoma, kardiovaskularnim bolestima, raznim autoimunim poremećajima, predmenstrualnim bolovima, hormonskom neravnotežom, te poremećajima kože i kose.

Foto: pixabay.com

Danas se pojavljuje u raznim oblicima: uljima, prahu i semenkama i važi kao najdragoceniji hranljivi resurs.

Hladnim presovanjem iz ovih semenki dobija se polinezasićeno ulje.

Ono se može mešati sa drugim namirnicama poput hleba ili salate, a može se konzumirati i samo.

Od mlevenih konopljinih semenki se može napraviti i brašno.

RECEPTI

Proteinski kolačići od kokosa

Sastojci:

  • šoljica kokosovog brašna
  • 2 kašike konoplje u prahu
  • 2 kašike kakao praha
  • pola kašičice cimeta u prahu
  • prašak za pecivo
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike mlevenog lana
  • šoljica maslaca
  • šoljica zobenog mleka sa ukusom vanile
  • prstohvat soli

Priprema: Zagrejte rernu na 180°C. Dobro promešajte sve suve sastojke, a onda dodajte namočene lanene semenke, maslac, zobeno mleko sa ukusom vanile i sve zajedno dobro promešajte. Od dobijene smese oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u kokosovo brašno (kao čupavce). Stavite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Pesto od konoplje

Foto: pixabay.com

Sastojci:

  • 2 šoljice svežeg bosiljka
  • šoljica semenki konoplje
  • 3 kašike ulja konoplje (ako nemate, može neko drugo vama omiljeno)
  • šoljica narendanog parmezana
  • 3 češnja belog luka

Priprema: Bosiljak naseckajte i ubacite u mikser, a onda dodajte semenke i ulje konoplje, parmezan i beli luk. Sve dobro izmiksajte i vaš pesto je gotov. Poslužite sa testeninom, uz kuvano povrće, sa pirinčem ili sočivom.

Mleko od konoplje

Sastojci:

  • šolja sirovog semena konoplje
  • 3 šolje vode
  • morska so
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 3 do 6 urmi

Priprema: U blender stavite seme konoplje, prstohvat soli i vodu, pa miksajte jedan minut. Zatim dodajte vanilu i urme, pa mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Konopljino mleko sipajte u flašu, zatvorite i držite u frižideru najduže tri dana.

Kome pogoduje konoplja

  • osobama koje konzumiraju samo sirovu hranu
  • vegetarijancima i veganima
  • makrobiotičarima
  • osobama koje su intolerantne na gluten, laktozu i orašaste plodove
  • osobama koje su na dijeti
  • sportistima i ostalim fizički aktivnim osobama
  • osobama koje su na posebnoj ishrani zbog bolesti